Pagina's

zondag 20 september 2015

APA

Bron afbeelding
APA, vandaag staan we hier bij stil. Hoewel er door het veelvuldig lezen al duidelijk geworden is wat dit inhoudt. APA is een manier om duidelijk te maken wie eigenaar is van de tekst. Het is een manier om je bronvermelding volgens een vooraf geduide schrijfmethode uit te werken. Er zijn twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.


  1. In de tekst verwijs je naar de bron, door alleen de achternaam te gebruiken van de schrijver(s) en het jaartal van publicatie. Voorbeeld: (Hattie, 2009). Je gebruikt altijd de haakjes en een komma tussen de achternaam en de datum. Heb je meerdere schrijvers van een artikel dan moet je deze noemen tot maximaal 5 namen. Je moet de achternamen verbinden met een & teken! Voorbeeld: (Hattie & Timperley, 2008). Let daarbij goed op de punt (.) deze staat nooit, binnen de haakjes en wordt alleen gebruikt aan het einde van een zin. Heb je nu meer dan 5 schrijvers dan mag je ook et al. gebruiken. Voorbeeld (Hattie et al., 2009). Et al. eindigt op een punt gevolgd door een komma voor het jaartal. Heb je nu meerdere bronnen (dus meerdere artikelen) die iets vergelijkbaars beschrijven, dan mag je hier ook naar verwijzen, maar je moet ze herkenbaar maken door een het scheidingsteken punt komma ;.  Voobeeld (Hattie, 2009; Laar, 2010; Van de Broek, 2013).
  2. Aan het einde van de je visiestuk, of artikel, werk je de bronnenvermelding verder uit. Deze wordt vaak de 'Literatuurlijst' of 'Bronvermelding' genoemd. Deze is verplicht! Het is een beetje lastig uit te leggen hoe je dit moet uitwerken, maar hierbij geef ik een link naar Scribber, dit is een website die je helpt APA te begrijpen (i.p.v. dat document wat je krijgt van de Fontys, waar niet doorheen te komen is). Nog veel handiger is de Scribber generator. Hier kun je stap voor stap de gegevens invoeren en Scribber generator hoest de schrijf notificatie voor je uit. Zowel, hoe je het moet verwijzen in de tekst, als de schrijfwijze voor de bronvermelding! SUPER HANDIG!

Overzicht periode la 1

Tijdens LA 1 zijn er 3 thema's waar we aan werken.
Bron afbeelding
"Hoe leren werkt", "Leren in beweging" en "Perspectieven op leren". Thema's die allen aansluiten bij het thema "LA 1 Zin in leren". Wij krijgen te horen dat er verschillende producten ingeleverd moeten worden. Zowel formatief (ontwikkelingsgericht) als summatief (examinerend of kwalificerend). Hiervan even een opsomming:

  1. Kennisclip: formatieve groepsopdracht,
  2. Glassperlenspiel: formatieve groepsopdracht,
  3. Visiestuk: summatieve individuele opdracht.
Tijdens de 3 thema's, die volgens een tijdspad doorlopen worden, staan we stil bij leren en verschillende onderzochte methodieken. Spannend!

zaterdag 5 september 2015

Kick off

Snuffelen, heel veel snuffelen. Hoe werkt de Fontys, welke systemen gebruiken ze en wat is 'nice to have' of de echte 'must have'? In deze periode mogen we een boel lezen. Dat is nou net niet mijn ding. Lezen en dyslexie gaan niet goed samen. Goed zo dat is er uit. Ik heb dyslexie en ga een Master volgen. Iets wat mijn docent wiskunde van de MAVO tijd zich nooit had kunnen indenken. Ik kan mijn zijn woorden nog zo herinneren. "als je dyslexie hebt, dan ben je gehandicapt en gehandicapte kinderen zullen nooit ver komen". Gelukkig zat hij er naast (net als veel van zijn berekeningen).
Maar goed dyslexie en ik, al sinds mijn jeugd zit er een stempel op. Kan niet lezen, wil niet lezen, kan niet schrijven en wil niet schrijven. Slecht handschrift en vooral te veel fouten. Dit hoor ik al jaren en het wordt ook als feedback gebruikt tijdens mijn functioneringsgesprek. Ik vind dit klote om te horen, omdat ik over het algemeen minder schrijffouten maak dan andere collega's, sneller type en bewuster om ga met mijn woorden. Dyslexie blijft en zo ook de stempel. 

Lezen en ik gaan al jarenlang niet samen, maar nu moet het echt ophouden. We moeten vrienden worden. Gelukkig is veel literatuur in het Engels, want deze taal vind ik makkelijker om te lezen dan Nederlands. Waarom, echt geen idee. Maar ik lees meer woorden en begrijp de Engelse woorden beter, dan de Nederlandse woorden. Goed nu weet je iets over mij, terug naar het onderwerp. Tijdens de les krijgen we uitleg over de website waar onze opdrachten op staan. Het is wel even wennen. Ik heb een aantal hyperlinks geplaatst op mijn homepage, zodat ik snel tussen de LA's kan switchen. Super handig overigens, als je het overzicht wilt behouden. Op de site staan alle artikelen die we mogen gaan lezen. Vooral veel Engelse literatuur vol met APA. Ik weet nog niet wat dit is, maar mogelijk wordt het binnenkort duidelijker. Ik kan met de Engelse literatuur een beetje vals spelen. Ik heb de teksten veelal gedownload naar mijn Ipad en, nu komt het, de Ipad leest het voor mij voor. Ideaal voor een ieder met dyslexie