Pagina's

donderdag 28 april 2016

Even staat alles stil...

Bron afbeelding
Nee niets ernstigs aan de hand, maar de combinatie ziek zijn en werkdruk wordt mij even te veel. Ik stap even van de wervelende draaimolen van het onderwijsland. Hoofdpijn, stress en een boel tegenslagen gehad in de afgelopen paar dagen. Op het werk staat de boog erg strak, want alles moet door, niet alles hoeft een 9 of 10 te scoren, maar er mag geen compromis gemaakt worden in de kwaliteit. Ik heb er even genoeg van, de molen draait ook als ik er niet op zit! Morgen zie ik wel verder... nu naar huis, paracetamol en onder de wol en morgen weer vol gas er tegen aan.

maandag 25 april 2016

Lezing alumni MLI

Zo de kop is er af. Vandaag is de presentatie geweest voor dit LA. Er is een gastlezing met een alumni student. Het is goed om van haar te horen waar ze uiteindelijk is uitgekomen en waar haar struikelblokken liggen. Zij verwijst naar de doorloop van haar leerroute van LA 2 naar LA 5.
Belangrijke punten die als aantekening heb genoteerd zijn:

  • Onderzoek het belang van "Pedagogisch tact".
  • Talent interactie = talent+ gedrag+ context
  • Autonomie is belangrijk
  • Software: MaxQDA
  • Boek: Onderwijzen en onderzoek van eigen makelij, P.Pont

Aftrap LA 5 I

Bron afbeelding
Vandaag de eerste dag van LA 5 deel I. Ik heb de planning bekeken en het ziet er naar uit dat wij vandaag een rustig dagje hebben. Ik heb daar de "balen van". Rustig op school, betekent druk thuis en dat is nou net wat ik deze week niet kan gebruiken. Veel vergaderen, plannen en een vliegtuig naar Grenoble nemen voor een vergadering van drie dagen.... Ik heb de afgelopen maanden wel vaker de binnenkant van een hotel gezien, maar het begint nu wel te vervelen. Reizen, praten, uit eten en dan alleen op je kamer wat TV kijken of in mijn geval, juist ja. Studeren.

Dit betekent ook dat ik volgende week niet bij de bijeenkomst kan zijn. Daar heb ik al helemaal de balen van. Volgende week is zo te zien een mooie en leerzame bijeenkomst. Zit ik een beetje in het vliegtuig. Voor de mensen die nu denken, "wat doet die gast moeilijk", is het misschien goed om te weten dat ik een ongelofelijke vliegangst heb. Heb je ooit een stoel gezien in het vliegtuig waar de vingerafdrukken in het kunststof zitten gedrukt? Daar heb ik gezeten. Het is maar een vlucht van 3 uur, maar toch ik moet ook weer terug. Maar rijden is 24 uur voor een retour en ook nog een stuk duurder.

Goed vandaag maar eens kijken wat dit LA gaat brengen.  

maandag 18 april 2016

Een week om te vergeten

het is hectisch, druk en ik voel mij warrig de laatste paar dagen. Ik wist dat deze week er aan zat te komen, want zo verlopen de toetsweken eigenlijk altijd. Maar toch was deze week anders dan voortgaande. Ik moest loslaten, iets wat ik niet goed kan en wat na mijn idee ook nog niet goed gelukt is. Maar het moet, wil ik mijn kop boven het "woeste water" houden.

Wat is er dan anders dan vorige keren, vraag jij je misschien af. Deze week is de stormingsfase van ons team geweest. Bij elke project doorloop je de 4 Tuckmans stadia te weten: forming, storming, norming en  preforming. Elke fase wordt achtereenvolgens doorlopen om het hoogst haalbare te halen, de preforming stadia.

3 níeuwe collega's een drukke toetsweken en veel verantwoordelijke taken, deed mij beslissen taken te verdelen, iets wat ik niet graag doe. Ik heb het inzicht, weet wat ik wil en kan een inschatting maken hoe lang ik er over doe. Door taken uit handen te geven heb ik een drempel overwonnen, maar daar moest ik later de zure vruchten van plukken. Veel ging er fout, ik kwam niet aan mijn opdracht van de MLI toe en in de avond was ik moe tot op het bot.

Om toch de MLI een plek te geven in deze week heb ik in de avond op de iPad mij ingelezen op de stukken, materiaal verzameld en onderzocht wat een mogelijk onderzoek waard is. Helaas nog geen item gevond, maar wel contact gelegd met collega's die ideeën hebben voor een onderzoek.

zondag 17 april 2016

Labels

Tijdens het bloggen kun je berichten voorzien van een label. Dit is echt Super handig, want een lezer kan, door op een label te klikken, alle aanverwante berichten lezen. Nu komt het, je kunt je berichten ook voor zien van een label dat past bij de beoordeling. Pak je beoordeling ruberic er maar eens bij en voorzien ieder bericht van een label dat past bij je beoordelingskader. Klik bij een willekeurig blog op het label en kopieer dan het URL adres en plak deze in je beoordelingsformulier of zelf assessment. KLAAR! Echt het werkt perfect!

maandag 11 april 2016

Beoordeling LA 2

Bron afbeelding
Klaar, vandaag staan alle producten op N@tschool. Het inleveren ging bijna vlekkeloos, er zat een product in een van mijn inlever mappen. Een resultaat van miscommunicatie in de opdracht. Maar na een mailtje met de beheerder van N@tschool, die overigens erg snel reageerde, kreeg ik de rechten om nog een product in te leveren en verdween het foute product automatisch. Het voelt goed om dit LA af te sluiten. Hopelijk is het resultaat ook een goed waard. Zo niet dan blog ik daar natuurlijk weer verder over. Zit jij nu straks in LA 2 en weet je van gekkigheid niet wat voor en achter is? Loop je te zoeken naar duidelijkheid en houvast en krijg je als reactie,"het is zwemmen"? Dat klopt!

Deze periode voelde voor mij als zwemmen in zwaar weer en heeft mij zeker een aantal rimpels opgeleverd. Maar de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt heeft wel tot een boel goede ideeën geleid en veel veranderingen. Het is rot om te zeggen, maar ook jij kunt straks het gevoel hebben dat je verdrinkt en dat je het niet gaat redden. Zoek geen antwoorden bij de docenten en ook niet in een boek, maar ga de discussie met elkaar aan. Zoek samen met je scrumteam naar een route, onderzoek eerst wat Instructional Design is voordat je verder gaat met het bedenken van een herontwerp. Dit heeft mij veel hulp geboden. Wil je toch iets van houvast hebben? Misschien heb je iets aan de volgende hyperlinks.

P.S al mijn berichten hebben een label, dus mocht je iets meer gerelateerde berichten zoeken, klik dan op het label. Of maak gebruik van het zoekvenster.

Heel veel succes!
Sebastiaan Boersma; "Meester de Fries"

donderdag 7 april 2016

In de krant

Vandaag kreeg ik een mailtje en een bedankje via de post. In het pakketje dat de postbode vakkundig door de brievenbus had geduwd, zat een poster voor de lerarenbeurs met mijn gezicht en quote er op. Daarnaast een oplage ter promotie van de lerarenbeurs met het interview er in. Ik had het interview eerder al gelezen om toestemming te geven. Maar nu ik het in mijn handen heb en de andere interviews lees, voelt het toch niet iets anders. Hierbij een foto van het artikel:


maandag 4 april 2016

Participatie in het ontwerpbureau

Zo met een flinke lachbui hebben we vandaag een punt achter de SCRUM team gezet. Alles kwam voorbij:

  • OPLETTEN
  • Houd je feed bek
  • Ik zit lekker in mijn zelf assessment
  • stap in je zelf assessment
  • zullen we de groeps app nu opheffen? (inside joke)
heerlijk gelachen, maar toch een beetje wrang dat dit team als *Content team* vandaag zal stoppen.
Rest ons nog om te kijken naar ons ontwerpbureau. En eerlijk is eerlijk, het was een leuke tijd, waarin veel is geleerd. We hebben echt ons best gedaan, maar we konden geen leerpunten aangeven waar we als team in tekort hebben geschoten. 
Bedankt team!




Feedback: zelf assessment

Met de billen bloot, zo voelt het even. Vandaag heb ik mijn zelf assessment ingevuld en ik heb deze gedeeld met de rest van de klas. De eerste indruk geeft mij wisselende gevoelens. Ik hoor zuchten, opmerkingen zoals; 'moet dat zo?', of  'ik ga dat zo echt niet doen'. Iedereen moet zijn eigen weg naar de beoordeling vinden. Dit is de mijne, een weerspiegeling van hoe ik kijken naar dit LA en de zaken die ik heb geleerd. Is het (on)voldoende, goed? Ik weet niet hoe de beoordeling zal zijn. Ik weet alleen dat ik echt naar mijn eigen gevoel een plek heb weten te geven in de beoordeling. In de blogs ben ik niet altijd even enthousiast geweest over de leerdrempels die ik heb moeten nemen, of obstakels die ik heb moeten nemen. Maar het staat er, het is klaar! Ik hoop dat ik iemand kan inspireren. Heb je vragen of feedback, ik hoor het graag op deze blogpost.

Herontwerp

Bron afbeelding

Het is zo ver! Tijd voor het herontwerp. Echt een maand geleden had ik echt geen idee waar mijn curriculum analyse in zou eindigen, laat staan een idee voor het herontwerp. De analyse toont verschillende onderwerpen die staat te popelen om verbeterd te worden. Een mailtje brengt bij mij een eureka moment. Maar dat is pas het begin. Het team TAE, waar ik deel van maak is onderhevig aan drastische veranderingen. 2 collega's vallen weg en al het werk komt de schouders van mijn collega en mij te liggen. Dubbele uren draaien, mentorklas extra en geen uitval van andere uren. Gewoon pro deo! Het duurt een aantal maanden, de werkdruk en stress hopen zich in een rap tempo. Daarnaast nog de MLI en natuurlijk mij gezin. De juiste balans vinden en vooral niet overspannen raken. Als ik heel eerlijk ben, zijn er dagen geweest dat ik het gevoel had dat het mij teveel werd. Ik was erg prikkelbaar en divergent denken was er niet bij. Gericht werken om mijn hoofd boven water te houden. Dit was geen zwemles, dit was proberen te blijven drijven in een rivier vol piranhas. Maar ergens in deze tijd is er iets veranderd. Het team is gegroeid en de ervaring die ik opdoe in de master wordt vaak direct omgezet naar tools in de de vergadering. Onderwijs staat nu ook weer op de agenda, wat willen wij, wat is goed, bewezen, wie-doet-wat en niet vertrouwen op wat we gewent zijn, maar opstaan om verder te kijken.

De laatste dagen buig ik mij over de vraag 'wat gaat mijn idee voor het herontwerp zijn'? Een vraag die zich door alle gelezen wetenschappelijke stukken, de gesprekken met de directie en collega's niet makkelijk te beantwoorden lijkt. Ook de grote hoeveelheid feedback, die bedoelt is om mij verder te brengen is zo overweldigend soms, dat het voor mij moeilijk is om de route naar het herontwerp te vinden.

Uit de curriculum analyse kwam dat burgerschap beter kan. Er wordt nu gewerkt met een boekje waarbij burgerschap afgedekt wordt. Dit is voldoende om het deel burgerschap te dekken voor het diploma, maar het is een doorn in het oog van het management. Zij zien burgerschap meer als een manier om de de studenten uit te dagen verder te denken en kritisch naar informatie te kijken. Dit komt naar voren in gesprekken met het MT en de directeur en sluit aan bij de verscherping van burgerschap. De visie van Summa college is dat wij het beste uit de studenten halen. Er wordt in de strategie verwezen naar de 21e eeuwse vaardigheden.

Om het vak burgerschap gestalte te kunnen geven in een opleiding zouden de ontwikkelingen in de maatschappij naar de klas gehaald worden. Het gebruik van actuele ontwikkelingen en de aansluiting zoeken of vinden bij wat de student bij wat ze nu bezig houdt en stil te staan bij hoe andere studenten daar tegen aan kijken. Om te weten wat er vandaag speelt, vertrouwen veel studenten op het nieuws dat binnenkomt op de telefoon of op media sites. Daarnaast komen een aantal studenten in aanraking met gratis kranten als ze met het openbaar vervoer naar school komen.

Mijn idee is dan ook "het nieuws in de klas te halen". Dit kan natuurlijk via de alom bekende papieren versie, maar dit heeft als mogelijk nadeel dat hier kosten aan verbonden zijn. Maar er zijn ook gratis versies beschikbaar. Denk hierbij aan Metro, maar ook NU.nl of zelfs Dumpert. Het bespreekbaar maken van wat er vandaag leeft in de maatschappij heeft als voordeel dat de student een verse mening heeft of er nog naar zoekt. Een systematische implementatie van "het nieuws in de klas", kan leiden tot debatgroepen, discussie forums of een goed gesprek met elkaar. Hierbij staan, goed luisteren, communiceren, samenwerken, media wijsheid, kritisch denken en informatie vaardigheden centraal. Deze punten vinden weer een goede aansluiting bij de 21e eeuwse vaardigheden.

Het nadeel van "het nieuws in de klas halen", is dat de beoordeling voor het vak burgerschap zich zo niet makkelijk laat vastleggen. Het aanbieden van vooraf bepaalde lesstof heeft als voordeel dat de toetsing gericht is op het geleerde of beoogde kennis- en vaardigheidsniveau. Het is daarom belangrijk bij het "nieuws in de klas halen" dat er een beoordelingsmethodiek of beoordelingsmodel wordt gebruikt, waarbij per burgerschap domein richtlijnen gegeven zijn die meetbaar maken welk niveau behaald moet/kan worden. In mijn trapmodel heb ik getracht hier een verbinding in te maken. Via het model van Bloom en de vervlechting met Nederlands, heb ik voor een dimensie van burgerschap handreikingen voor docenten aangeven. Via de taxonomie van Bloom wordt het niveau geduid. Via een kleur en een kleuren index is er een vervlechting met Nederlands zichtbaar gemaakt. In de beschrijving staat staan handvatten voor producten die studenten als bewijs kunnen of moeten aanleveren. In het trapmodel is veel ruimte gegeven voor de keuze van lesmateriaal. Hierdoor behoudt de docent zijn vrijheid.

Voor het trapmodel heb ik één dimensie uitgewerkt. Er zijn er echter vier. Het verder uitwerken van mijn trapmodel zal uiteindelijk beoordelingsboekje voor de docent en student worden, waarbij studenten gericht werken aan de opbouw van burgerschapsvaardigheden en de onderbouwing hiervan zoals beoogt in de kwalificatiedossiers.

Het tot stand komen van het herontwerp, trapmodel, de vervlechting van Nederlands, de koppeling met 21e eeuwse vaardigheden en de taxonomie van Bloom is gedaan aan de hand van wetenschappelijke stukken.  Deze zijn terug te vinden in de literatuurlijst. Een groot aantal verbindingen heb ik in een conceptmap weergegeven.

zondag 3 april 2016

Mijn kop op het gebouw


Een beetje verbaast zit ik naar de app van mijn schoonzus uit Den Haag te kijken. Ze staat op de bus te wachten als ze ineens een bekend gezicht ziet. Ik heb wel eens gezegd dat ik met mijn kop op een bushokje zou kunnen komen te hangen met de campagne voor de lerarenbeurs. Maar dat was natuurlijk een geintje. Er zouden posters van A2 formaat afdrukt worden en niet het formaat wat ze gebruiken in een bushokje. Maar nu printen ze er een die groter is dan een bushokje. hahahaha ik kan er wel om lachen.