Pagina's

maandag 27 maart 2017

Loop ik nu XP mis?

Het is 17.00 en we zitten in de collegezaal. Even slaat bij hart iets sneller en voel ik een rode gloed op mijn gezicht, want er klinkt het "lang zal ze leven", voor mijn 41ste verjaardag. Leuk, echt leuk, maar toch, dit maak ik niet elk jaar mee en het voelt een beetje onwennig. Na het lied gaat de zak met chocolade eieren de zaal door. Nu de college aftrap. Het is een vraag, van iemand die feedback ontvangen aan het onderzoeken is. Of wij willen meewerken aan een enquête. Er volgt een goede uitleg over o.a. het anoniem zijn maar ook de koppeling aan het PCN nummer. Top ik tekenen voor toestemming.

Dan een terugblik op de gamificationdag van 25 maart. Helaas kon ik hier niet bij zijn, in verband met het vieren van mijn verjaardag. Uit een inventarisatie bleek dat veel studenten wel naar deze dag konden, dus misschien kan ik nog iets meepikken uit deze presentatie. Zelf heb ik vorig jaar een trainingssessie van Sem van Geffen gevolgd, waardoor ik erg geïnspireerd raakte. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het ontwikkelen van opdrachten waarbij studenten "een Battle" aangaan met elkaar. Een collega van mij heeft hier 2 films van gemaakt en gepubliceerd op You Tube. Maar daar hielt voor mij de gamification niet op. Ik had de smaak te pakken en ik heb elementen van LA 4 en Gamification gebruikt om de lessen van januari tot en met juni 2017 te verbeteren. Zo ontwikkelde ik een blog voor studenten van leerjaar 1 om een zeepkist wagen te bouwen en de studenten van leerjaar 2 om een elektrische auto te bouwen. Hierbij werken zij met een gamekaart (Go/ No GO) een teamblog en een individuele blog. Tot nu toe is het een groot succes voor de student, het leerproces en voor mij een eye opener.

De studenten die afgelopen zaterdag naar de Gamificationdag zijn geweest krijgen 10 XP toegekend. Wat gaaf, denk ik in eerste instantie, maar kort daarna gevolgd door een knagend gevoel, zou ik ook in aanmerking komen voor extra XP, omdat ik vorig jaar al ben geweest?


Visie wordt visueel

Heel vele uurtje praten, schetsen en afstemmen heeft geleid tot een draaiboek voor onze film scenario van ons gekozen toekomst scenario. Trots, moe en blij zijn de woorden die nu door mij heen gaan. Veel kijk plezier.


Ruwe ideeën challenge day

Voor de challengeday zijn we als team bezig met het ontwikkelen van een programma. Dit zijn onze ideeën:

- Studenten benaderen het lokaal en zien onze Infographic.
- Studenten worden voorgesteld aan PIM
- Er start een Moovly film
- Er volgt een activiteit die met gamekaarten.
- Bij de afronding ontvangen de deelnemers een presentje.

zondag 26 maart 2017

Quest 3 inleveren


Vandaag is het tijd om Quest 3 in te leveren. Hoewel deze Quest pittig was, ben ik blij met het resultaat. Het resultaat laat zich niet alleen wegen door het inleveren van deze Quest, maar met namen de vonk die het onderwijsteam maar ook de studenten heeft gegeven. Samen met de docenten durven kijken naar de toekomst van onderwijs en de wensen langs de beren leggen. Samen met de studenten kijken naar de toekomst van techniek, engineering en nieuwe auto's. Ze vonden het echt leuk en gaven in de evaluatieronde van afgelopen vrijdag aan hier vaker bij stil te willen staan. Ook tijdens de MIB, zijn er veel leuke gesprekken geweest over de toekomst van het onderwijs, is er gekeken naar het scenario en zijn er leuke contacten gelegd. Een echte win, win situatie.

dinsdag 21 maart 2017

Onderwijs van 2030 versie 2

Naar aanleiding van Onderwijs van 2030 versie 1, kreeg ik hele goede feedback van Isabelle Franssen. Ik heb haar feedback verwerkt in een tabel en al haar punten meegenomen om een verbeterde versie van Onderwijsscenario 2030 te maken. De verwerking van de feedback heb ik opgepakt door een tabel te maken en stuk voor stuk de punten van Isabelle te verwerken in mijn toekomst scenario's. Wil je weten wat de feedback van Isabelle was? Scroll dan verder naar beneden.


Isabelle Franssen
27 dagen geleden,

Je start goed met een rapport dat de voeding is voor een leven lang leren in de toekomst. Vervolgens geef je aan hoe dit leven lang leren wordt verwezenlijkt met behulp van xp. Het concept van gamification zou je iets meer in kunnen kaderen. Verder ga je in divers/geindividualiseerd leren in op de hololens. Wat kun je over de herkomst hiervan schrijven? Het is wel aardig dat je enige concretisering geeft maar het deel over PIM is teveel gespecificeerd op de situatie van Alex, maak het gebruik van deze software algemener en beschrijf waar de voorlopers van PIM op gebaseerd zijn (bronnen/eerdere uitvindingen).

scenario 2: let erop dat je ook in dit scenario de vertaling naar je onderwijssector maakt. Wat betekenen de geschetste ontwikkelingen voor de mbo-automotiveopleidingen in Nederland?  Verder doe je nogal wat uitspraken, zoals bijv: nederland is veranderd van een individualistisch land, in een gastvrijland met respect voor elkaar. Dit klopt niet, dit hoef tniet per se tegenover elkaar te staan. Verder heb ik twijfels bij het aantal geboortes dat het gevolg zou zijn  van een stijgende levensverwachting.

scenario 3: ik vind dat je hier het uniforme goed naar voren laat komen. Je laat in dit stuk ook zien veel bronnen gebruikt te hebben, al moet je die nog toevoegen. Ik denk dat je  bij het programmeren van hersenen wat verder in de toekomst kijkt dan in het toekomstscenario wenselijk is. Je geeft even later iets aan over de complexiteit in het werk en de opleidingswerkelijkheid, kijk nog eens goed naar dit stuk tekst en werk dit wat verder uit want ik denk dat dit een heel waardevol stuk is.
Scenario 4: in dit stuk geef je heel concreet aan wat de situatie in het mbo is over 15 jaar, dit is goed.
Succes met de aanpassingen! groet, Isabelle

maandag 20 maart 2017

Feedback uit werkveld

Netwerk vanuit Corinne (zie blogbericht netwerk Ondernemend onderwijs), werden elementen uit scenario 2 wel herkend. Zo gaat hogeschool Avans werken met heterogene leergemeenschappen en staan zij zelfs open om daarbij basisschoolleerlingen voor uit te nodigen. Ze willen werken aan maatschappelijke en sociale vraagstukken. Vanuit het MBO (MEd docent) komt een positief signaal over de scenario's en de visie hierop. "



Wat een goed samenhangend verhaal. Het is goed te lezen. Interessant omdat je ontwikkelingen goed aan elkaar koppelt. Hugo gaat een mooie toekomst tegemoet! Dit stuk zegt veel over je visie op onderwijs of beter nog de visie op leren J.Gaaf!". -MEd. G.Kessels-.
(uit netwerk van sebastiaan)

Helaas was het voor de collega's van het MBO niet mogelijk om voor de deadline schriftelijk feedback te geven, maar is de feedback later wel afgeven. Klik hier om dit in te zien. Wel gaven zij aan de scenario's realistisch en innoverend te vinden. Het VO (locatie directeur) en PO (Directrice) geven aan dat scenario 3 minder aannemelijk is en angstaanjagend.

Quest 2 even op een rijtje

Totaal overzicht, altijd makkelijk bij het zoeken
Legenda
Q1: = Quest 1
Q2: = Quest 2
Q3: = Quest 3
Q4: = Quest 4


zondag 19 maart 2017

Artikel

Enige weken geleden werd ik gevraagd of ik geïnterviewd mocht worden voor een artikel voor het magazine van onze school. Na mijn akkoord duurde het ook niet lang voordat een journalist, van het schoolblad met mij contact zocht. Een datum werd geprikt voor een interview en een week na het interview kreeg ik de opzet en mocht ik er op reageren. Op 18-03-2017 viel het magazine bij mij en alle andere 2000 collega's op de de mat. Even snuffelen en ja daar, het artikel. Toch wel gek om jezelf terug te lezen.


Onderwijs van 2030 versie 1

Bron afbeelding
De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van turen naar de toekomst. Wat komt er aan voor het MBO en wat lijkt mij leuk en wat niet. Veel lezen, heeeeel veel lezen en dan afstemmen met het team "Devils in Disguis". "Wat heb jij gevonden en wat vind jij hier van?", "Hoe kom jij aan die bron". Whatts app staat vol met kijktips, artikelen en vragen. Heerlijk, maar het kost ook veel tijd. Dit blok is verdeeld in 2 stukken. 1 deel doen je zelf en het andere is een teamopdracht. Het valt direct op dat de punten voor de groepsopdrachten minder zijn dan de individuelen. Ik vind het maar raar, want als er ergens veel tijd in zit is het het samenwerken en afstemmen van onze visie. Maar goed het is vandaag inlever dag en ik mag de eerste versie van het onderwijsscenario 2030 met jullie gaan delen. Hiervoor heb ik verschillende docenten benaderd om hun visie te vragen en dit, samen met de vele literatuur, maar ook nieuwsberichten proberen te vertalen naar een toekomstscenario.


donderdag 16 maart 2017

SWOT en Confrontatie matrix

Bron afbeelding
Buurten, lezen en brainstormen. Tussen de lezing door was er in Helmond bij de landelijke bijeenkomst  Mobiliteit in Beweging (MIB) nog wel even tijd om samen met een aantal collega's naar mijn team scenario "Diversiteit + Gesocialiseerd onderwijsscenario 2" te kijken. Toch handig als je met al je collega's even een dagje weg bent. Dus lezen, buurten en brainstormen en nog een collega naar zijn menig vragen. Alles uitgewerkt in Excel en hierbij het resultaat.
De confrontatiematrix die er bij zit in, is gemaakt naar eigen inzicht. Het was geen onderdeel van de Quest, maar gewoon leuk om even mee te experimenteren.

Scroll naar beneden voor de feedback die op mijn SWOT is gegeven.




Eerste feedback van Corrine:
Qua: S: Beschrijf de situatie van je organisatie zoals deze nu is, niet zoals deze in 2030 is. Wat zijn de al aanwezige sterktes binnen je organisatie om naar het gewenste scenario te komen?

Hoe jij nu de sterktes beschreven hebt, zou je deze wellicht bij Kansen (Oppurtunities) kunnen plaatsen.

Wat betreft W: afhankelijk ipv afhandelijk.

eenvoudig werk verdwijnt; plaats hierbij bronnen

PIM: goed dat je deze toevoegt in je SWOT (moet ik nog doen)

Qua T: Ik mis een beetje het gesocialiseerd onderwijs. Je focust je voornamelijk nog op PIM. Wat er nu staat is daarentegen wel goed bruikbaar als bedreiging extern.



dinsdag 14 maart 2017

Mobiliteit in Beweging (MIB)

Vandaag hebben we verschillende trainingen gehad. Yes een studiedag voor alle automotive docenten. De geur van Diesel, Benzine, olie en koelvloeistof en de onmiskenbare zwarte vegen op handen en voorhoofd. Echt mijn ding! Na het ontvangen van de uitnodiging voor de landelijke bijeenkomst  Mobiliteit in Beweging (MIB) heb ik mij snel ingeschreven, maar helaas waren de lezingen die gegeven werden door Master docenten al vol, maar er waren genoeg alternatieven.

In de pauze stond de zaal vol met bekenden. Oude studiegenoten, oud collega's en mensen die ik ergens van ken, maar niet meer weet waarvan. Maar natuurlijk van de MLI, Danielle Q.

Buurten, lezingen en brainstormen. Tussen de lezing door was er in Helmond bij de MIB nog wel even tijd naar samen met een aantal collega's naar mijn team "Diversiteit + Gesocialiseerd onderwijsscenario 2" te kijken. Toch handig als je met al je collega's even een dagje weg bent. Opvallend zijn de verschillende ideeën die mensen hebben over het onderwijs. Van "ik zie het wel", tot "ik hoop dat we samen gaan werken".


Feedback werkveld: MEd Kessels

Als team zijn we druk bezig de scenario's af te stemmen. Feedback uit het werkveld is hierbij erg belangrijk om onze visie scherp te stellen. Het vinden van de juiste mensen in mijn schoolomgeving is lastig, maar in mijn netwerk zit MEd. Dhr Kessels. Ik heb hem benaderd en enige dagen later kreeg ik de feedback. Hierbij zijn visie. Echt gaaf dat hij mee wilde werken. Maandag gaan we als team hier naar kijken en eventueel ons scenario verwerken.

zaterdag 11 maart 2017

Veel gedoe..

Deze week, was een drukke week. Op school staat het bol van de enquêtes
en de verhuizing naar Helmond. Maar ook thuis is er een volle agenda. Ik zet strepen door activiteiten om mijn hoofd boven de stress uit te houden. Normaal is stress voor een deel te managen, maar er is ook een (ongezond) deel stress waar ikzelf geen invloed op heb. Dit zijn de momenten wanneer ik afhankelijk ben van input van anderen. Deze afgelopen twee maanden stonden in het teken van de ongezonde stress. Ik moet wachten op de levertijd van anderen en de kwaliteit die zij leveren. Zelf ben ik graag aan hèt roer om processen te sturen of te begeleiden, maar dat ben ik nu even niet. Zo hadden wij drie maanden geleden de hypotheek helemaal rond gemaakt, komt de Hypotheker met de vraag of we nogmaals een werkgeversverklaring willen aanvragen en bankpapieren, want zij hadden vertraging opgelopen bij het aanvraag proces en P.s oh ja dat betekent dat je nog geen hypotheek hebt, maar wel de bankgarantie is wel afgeven. Dus als je geen hypotheek van ons krijgt mag je deze schuld wel even betalen..... dus je snapt het stress, big time. En ook boos want ik had alles tot in de puntje geregeld en dat is slechts een voorbeeld van de ongezonde stress van deze afgelopen maanden. Een ander voorbeeld is dat ik meerder malen contact zoek met collega's buiten de muren van onze school. Dit doe ik door te bloggen op intranet, hoewel er meer dan 800 collega's zijn er 0 reacties, ook op een tweede blog komen geen reacties. Deze voor LA moet ik juist anderen betrekken bij het toekomst scenario en mijn collega's wil ik niet weer lastig vallen. Zij krijgen al zoveel vragen van mij en ik begin een bias te zien in de antwoorden. Nieuwe visies en een frisse kijk, daar hoopte ik op maar helaas.

vrijdag 10 maart 2017

1e bijeenkomst visiegroep

Vandaag was de eerste bijeenkomst en de opkomst was groot. De multidisciplinaire samenstelling van docenten, teamleiders, masters, medewerkers van de diensten en wisselende taken van de aanwezigen zorgden voor een brede invalshoek rondom het thema van vandaag. Deze eerste bijeenkomst staat het verkennen van verschillende onderwijsvisies van andere scholen centraal. Zo komt de visie van Niekee voorbij, maar ook van het Finse onderwijs (Pasi Sahlberg). Ook wordt Biesta zijn visie op het onderwijs aangehaald. Al met al worden de onderwijsvisies van MBO, HBO, Montessori en buitenlandse scholen onderzocht. Misschien is onderzocht niet de juiste term, maar pas verkennen beter. Er was 45 minuten de tijd om de visies van andere scholen te lezen en de bevindingen met elkaar te bespreken.

Hierna volgde een kennis dialoog. Iedereen team gaf aan hoe hij de visie heeft gelezen/ geïnterpreteerd, om vervolgens de bevindingen te bespreken. Over all conclusie, onze visie is mooi, maar weinig toe aan een update. Meer insteken op de visie op het onderwijs en wat vinden wij goed onderwijs is het advies. Daarmee wordt de visie op de manier van visie uitwerken ook aan de kaak gesteld. Niet een visie beschrijven dat sociaal wenselijk is, maar vanuit de docent. Beschrijf wat goed onderwijs is en dan hoe wij als school daar aan werken. Nu beschrijven wij als school meer wat onderwijs is en het belang hiervan.

Ons team bracht het volgende in:

  1. Leren is buiten je comfortzone stappen, hierbij hoort nieuwsgierig zijn, zelfstandig denken, een ondernemers geest en het zelfvertrouwen om keuzes te maken. 
  2. Dit vraagt van onze docenten om de studenten te prikkelen en te stimuleren om kritisch, creatief en rationeel te denken, door docenten en student elkaar te laten stimuleren het beste uit zichzelf te halen en dit met elkaar te delen.
  3. Hierbij is de gedachten dat leren niet het vullen van een emmer is maar het ontsteken van een vlam. 
De gezamenlijke input van het team zal op 10 april 2017 verder uitgewerkt worden, om als school naar een gezamenlijke visie te komen. Helaas kan ik op die datum niet aansluiten, omdat ik dan examen heb voor de MLI Challege Day. 

woensdag 8 maart 2017

Bedankje

Maanden hebben we gewerkt aan lesmateriaal, onderwijsvisie, toetsing en afstemming van het lesmateriaal op de doelgroep. Veel evalueren, reflecteren en vooral late uren en lange dagen. Maar het project is afgerond en de vertaling van de boeken is klaar. De vertaling werd eerst bij mij neergelegd, maar door het lage aantal beschikbare uren is dit uitbesteed aan een vertaalbureau. Deze periode ontvingen wij een bericht van Erasmus + (de subsidie verstrekker) met een dank voor onze inzet. Toch leuk!