Pagina's

zaterdag 19 december 2015

Coöperatief leren

Bron afbeelding
Voor het visiestuk moeten we een standpunt opstellen en deze onderbouwen met een theorie. Momenteel ben ik bezig met het zoeken naar een onderwerp en geloof mij het is moeilijk. Ik vlieg van links naar rechts. Maar een onderwerp vind ik niet. De oorzaak is te vinden in een gemiste les. Tijdens de uitleg van het visiestuk zat ik in Enschede voor een Europees project en daar moest ik bij zijn. Maar dat startte precies op de dag dat de uitleg was. Dat was natuurlijk balen en hoe goed ook de notities van de klasgenoten waren, ik begon met een achterstand. Ik heb tot nu toe nog geen een les gemist, omdat ik bij elke bijeenkomst iets leer wat ik later kan gebruiken. Het is mij tot zover duidelijk dat ik mijn visie moet opstellen en moet onderbouwen. Goed nogmaals maar eens zoeken naar mijn visie. Stil staan bij wat ik belangrijk vind. Om te starten ben ik gaan kijken, naar wat de visie van onze school is. Hoe herken ik mij hier in of waar liggen de verschillen. Al snel komt een woord/ zin in de schoolvisie naar voren. De 21e eeuwse vaardigheden. Wat zijn dit en waarom wordt dit genoemd? De vragen heb ik mijzelf regelmatig gesteld en ik ben mij gaan verdiepen in wat de 21e eeuwse vaardigheden in houden. Hierbij kom ik tot de conclusie dat samenwerken een belangrijke rol speelt bij deze 21e eeuwse vaardigheden. Dat sluit aan bij mijn visie. Yes het onderwerp, samen werken ofwel coöperatief leren!

Hierbij de link naar mijn visiestuk en de bijbehorende beoordeling.

maandag 14 december 2015

Glassperlenspiel

Een greep uit ons product
Oke het is tijd voor het Glassperlenspiel. Niet het boek, maar een activiteit! Na veel onduidelijkheid krijgen we een uitleg die een boel, nou ja, nog meer uhh, tja onduidelijkheid geeft. We zitten met alle klassen in de kantine en kijken elkaar een beetje beduusd aan. Ik ben gewoon ergens aangeschoven en zit met een aantal studenten aan tafel die ik (nog) niet goed ken. Er zit gelukkig iemand bij die het wel begrijpt, want ik ben de weg even kwijt. Gelukkig wordt het naar haar uitleg voor iedereen aan tafel een stuk duidelijker. We gaan kijken naar een onderwerp van onze keuze en gaan gezamenlijk zoeken naar theorieën die deze stelling of aanname onderbouwen. Ook moet er gezocht worden naar praktijk voorbeelden en eventuele tegengeluiden om de stelling of theorie te onderzoeken. Het is de bedoeling dat we verschillende theorieën gaan vinden bij een centraal onderwerp. Oke, daar gaan we. Gelukkig heb ik ter voorbereiding op vandaag een aantal boeken meegenomen, waaronder "het canon van het Leren". Dit werd aangeraden door een medestudent en hij blijkt nu erg goed van pas te komen. 
Wij krijgen als team een 3a-tje en een aantal Post-its (ook wel "geeltjes genoemd, desondanks ze roze zijn). Het is gezellig aan tafel, maar de spanning is hoog. Desondanks het een formatief product is, voelen wij het streven om te gaan voor een "goed". We raken in een soort flow, op het moment dat de eerst post-its op het papier komen. We hebben een systeem ontwikkeld, waarbij twee mensen theorieën zoeken, 1 schrijft en een ander helpt en zoekt naar praktijkvoorbeelden of tegengeluiden. Het is toch echt een Flow moment, want de tijd vliegt voorbij. Menig docent is aan onze tafel geweest om te zeggen dat we op moeten schieten, want we lopen achter op de rest. Tja, als je alleen naar de post-it aantal kijkt lopen we achter, maar wat er staat klopt en wordt door iedereen uit ons team gedragen en begrepen. Opeens gaat het heel snel we leggen de pennen neer en kijken een beetje naar elkaar. "Dit is het", "Dit is goed"! De pennen roken en de haren staan statisch overeind en we zijn blij met het resultaat. Na een korte ronde door de kantine en over de schouders van anderen meegekeken te hebben ben ik van mening dat we het echt goed gedaan hebben. Dit blijkt later ook, wanneer twee docenten naar ons ontwerp kijken. Ze stellen geen vragen, maar doorzien al erg snel wat en hoe we het doel bereikt hebben. De woorden zijn lovend en dit wordt ook even met ons team gedeeld. Eerlijk is eerlijk, ik heb respect voor de docent en hun expertise. 

Ik heb veel van deze opdracht geleerd. Mind mapping. concept mapping, theorie en APA,alles komt in 1 opdracht ineen en, door het overleg met studenten uit een andere klas, komt er een boel nieuwe informatie bij. 

zondag 20 september 2015

APA

Bron afbeelding
APA, vandaag staan we hier bij stil. Hoewel er door het veelvuldig lezen al duidelijk geworden is wat dit inhoudt. APA is een manier om duidelijk te maken wie eigenaar is van de tekst. Het is een manier om je bronvermelding volgens een vooraf geduide schrijfmethode uit te werken. Er zijn twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.


  1. In de tekst verwijs je naar de bron, door alleen de achternaam te gebruiken van de schrijver(s) en het jaartal van publicatie. Voorbeeld: (Hattie, 2009). Je gebruikt altijd de haakjes en een komma tussen de achternaam en de datum. Heb je meerdere schrijvers van een artikel dan moet je deze noemen tot maximaal 5 namen. Je moet de achternamen verbinden met een & teken! Voorbeeld: (Hattie & Timperley, 2008). Let daarbij goed op de punt (.) deze staat nooit, binnen de haakjes en wordt alleen gebruikt aan het einde van een zin. Heb je nu meer dan 5 schrijvers dan mag je ook et al. gebruiken. Voorbeeld (Hattie et al., 2009). Et al. eindigt op een punt gevolgd door een komma voor het jaartal. Heb je nu meerdere bronnen (dus meerdere artikelen) die iets vergelijkbaars beschrijven, dan mag je hier ook naar verwijzen, maar je moet ze herkenbaar maken door een het scheidingsteken punt komma ;.  Voobeeld (Hattie, 2009; Laar, 2010; Van de Broek, 2013).
  2. Aan het einde van de je visiestuk, of artikel, werk je de bronnenvermelding verder uit. Deze wordt vaak de 'Literatuurlijst' of 'Bronvermelding' genoemd. Deze is verplicht! Het is een beetje lastig uit te leggen hoe je dit moet uitwerken, maar hierbij geef ik een link naar Scribber, dit is een website die je helpt APA te begrijpen (i.p.v. dat document wat je krijgt van de Fontys, waar niet doorheen te komen is). Nog veel handiger is de Scribber generator. Hier kun je stap voor stap de gegevens invoeren en Scribber generator hoest de schrijf notificatie voor je uit. Zowel, hoe je het moet verwijzen in de tekst, als de schrijfwijze voor de bronvermelding! SUPER HANDIG!

Overzicht periode la 1

Tijdens LA 1 zijn er 3 thema's waar we aan werken.
Bron afbeelding
"Hoe leren werkt", "Leren in beweging" en "Perspectieven op leren". Thema's die allen aansluiten bij het thema "LA 1 Zin in leren". Wij krijgen te horen dat er verschillende producten ingeleverd moeten worden. Zowel formatief (ontwikkelingsgericht) als summatief (examinerend of kwalificerend). Hiervan even een opsomming:

  1. Kennisclip: formatieve groepsopdracht,
  2. Glassperlenspiel: formatieve groepsopdracht,
  3. Visiestuk: summatieve individuele opdracht.
Tijdens de 3 thema's, die volgens een tijdspad doorlopen worden, staan we stil bij leren en verschillende onderzochte methodieken. Spannend!

zaterdag 5 september 2015

Kick off

Snuffelen, heel veel snuffelen. Hoe werkt de Fontys, welke systemen gebruiken ze en wat is 'nice to have' of de echte 'must have'? In deze periode mogen we een boel lezen. Dat is nou net niet mijn ding. Lezen en dyslexie gaan niet goed samen. Goed zo dat is er uit. Ik heb dyslexie en ga een Master volgen. Iets wat mijn docent wiskunde van de MAVO tijd zich nooit had kunnen indenken. Ik kan mijn zijn woorden nog zo herinneren. "als je dyslexie hebt, dan ben je gehandicapt en gehandicapte kinderen zullen nooit ver komen". Gelukkig zat hij er naast (net als veel van zijn berekeningen).
Maar goed dyslexie en ik, al sinds mijn jeugd zit er een stempel op. Kan niet lezen, wil niet lezen, kan niet schrijven en wil niet schrijven. Slecht handschrift en vooral te veel fouten. Dit hoor ik al jaren en het wordt ook als feedback gebruikt tijdens mijn functioneringsgesprek. Ik vind dit klote om te horen, omdat ik over het algemeen minder schrijffouten maak dan andere collega's, sneller type en bewuster om ga met mijn woorden. Dyslexie blijft en zo ook de stempel. 

Lezen en ik gaan al jarenlang niet samen, maar nu moet het echt ophouden. We moeten vrienden worden. Gelukkig is veel literatuur in het Engels, want deze taal vind ik makkelijker om te lezen dan Nederlands. Waarom, echt geen idee. Maar ik lees meer woorden en begrijp de Engelse woorden beter, dan de Nederlandse woorden. Goed nu weet je iets over mij, terug naar het onderwerp. Tijdens de les krijgen we uitleg over de website waar onze opdrachten op staan. Het is wel even wennen. Ik heb een aantal hyperlinks geplaatst op mijn homepage, zodat ik snel tussen de LA's kan switchen. Super handig overigens, als je het overzicht wilt behouden. Op de site staan alle artikelen die we mogen gaan lezen. Vooral veel Engelse literatuur vol met APA. Ik weet nog niet wat dit is, maar mogelijk wordt het binnenkort duidelijker. Ik kan met de Engelse literatuur een beetje vals spelen. Ik heb de teksten veelal gedownload naar mijn Ipad en, nu komt het, de Ipad leest het voor mij voor. Ideaal voor een ieder met dyslexie

maandag 31 augustus 2015

Visiestuk

Met terugwerkende kracht:
Bron afbeelding

LA 1, waar ging het ook al weer over? Momenteel zit ik in het begin van  LA 5 en kijk ik terug naar de afgelopen LA's. Waarom? Nou dat heeft te maken met het ontwikkelen van de eindopdracht van LA I&O. Aan het einde van leerjaar 2 moeten we de leeragenda inleveren met een beeldverslag. In LA 2 hebben wij leren Bloggen, waarbij de aandacht ligt/lag op het in kaart brengen van het geleerde. Het bloggen lijk mij daarom een uitgelezen manier om te werken aan het beeldverslag en de leeragenda, mogelijk aangevuld met bewijsstukken of verdiepingen.

Tevens kan de blog gebruikt worden door andere studenten van de MLI, mogelijk ter inspiratie of als vermaak, want ik ga regelmatig de fout in, ben soms gefrustreerd of geïrriteerd. Ik probeer deze gevoelens (soms even door een nuance filter gehaald) ook neer te zetten. Want het toont mijzelf hoe ik met de problemen en het leren om ga. Mogelijk herken jij je ook in mijn gevoelens of leerroute en geeft je het jou rust, of juist een duwtje in de rug. Maar misschien heb je er helemaal niets aan.