Pagina's

dinsdag 29 maart 2016

Lean in Summa

Even totaal iets anders. Niet omdat het moet...... juist ja!
Vandaag een sessie Lean op locatie gehad. Een training waarbij, wij als medewerkers bewust worden gemaakt op onze invloed op de werkdruk. Tja dat wij werkdruk hebben en dat deze steeds verder aan het stijgen is dat zal voor veel docenten geen onbekend fenomeen zijn. Dat hierdoor de "burn-out", net zo geaccepteerd is als een verkoudheid, dat gaat misschien te ver. Maar dat er iets moet gebeuren aan de werkdruk dat is duidelijk. Dus lean op school. Voor mij geen onbekend vak, want ik geef er nu al een tijdje les in. Maar het leuke van deze bijeenkomst is, dat ik nu met een andere bril naar het leren aan het kijken ben. Overal waar ik kijk is de training flexibel, maar gestandaardiseerd met verschillende tools. Tot zelfs de muziek aan toe. Ook deze is, jawel gestandaardiseerd.


Werkdruk verlagen doe je samen, doe je voor elkaar en is niet in 1x klaar. Een proces waarbij feedback moet komen tot feed forward en uiteindelijk tot verandering. Ik ga ineens Hattie voorbij komen en scaffolding en een trapmodel. Gaaf om nu anders naar leren te kunnen kijken.







zondag 27 maart 2016

Feedback Trapmodel


Deze week ben ik weer up and running. Niet ziek, nee de auto besloot er met op te houden en was niet meer te redden.
Bron foto
Wel nu een nieuwe auto moeten kopen en dat ging niet soepel. Goed op dit verhaal zit je natuurlijk niet te wachten. Dus over naar de MLI. Vandaag heb ik alle feedback van mijn teamgenoten ontvangen en hieronder samengevat. Ik heb het complete overzicht met namen van de teamgenoten even op een beveiligde link gezet.
Deze is via deze link te lezen
  1. Duidelijke bronnen gebruikt. Bronnen worden goed toegepast.
    Verdere uitwerking herontwerp met bronnen verder uitwerken dan zit je op level 3 denk ik.
  2. Veel interactie met collega’s. Oplossingsgericht en verder: kan ik er nu niet uithalen in deze pitch
  3. Het gebruik van wetenschappelijke bronnen is niet direct zichtbaar in je Pecha Kucha, ook al noem je daar wel enkele concepten en namen. Uit de informatie die ik eerder gezien heb en die ook op je blog te vinden is, weet ik dat je ruim voldoende bronnen gebruikt. Apa is niet van belang bij de presentatie, dus vergeet niet om je bronvermelding goed na te lopen. Het is duidelijk dat je interactie opzoekt met collega’s s en dat je zorgvuldig te werk gaat.
  4. Veel concepten proberen te koppelen. Dat is ook je valkuil, misschien wil je teveel.
  5. Wel goed doordacht welke modellen je wilt gebruiken. Maak hierin nu een goede weloverwogen keuze.
  6. Hier zit je in mijn optiek ergens tussen 2 en 3. Je brengt zo veel concepten met elkaar in verband dat de logica me soms een beetje ontgaat. Ik denk dat jouw idee goed aansluit bij de zone van naaste ontwikkeling van de school, maar je maakt dat niet expliciet.
  7. Goed analytisch vermogen ten aanzien van de curriculumanalyse. Je brangt de zone van naaste ontwikkeling van je school mooi in kaart. Je verwijst hierbij naar goede literatuur en bronnen
  8. Het eerste doelenoverzicht dat door je werd gehanteerd was aan de complexe kant. Je hebt het inmiddels goed samengevat en een aantal zaken geschrapt zodat er een overzichtelijker schema is ontstaan. De opbouw in doelen en formulering is helder. Je maakt veel koppelingen.
  9. Je hebt een duidelijk beeld voor ogen, maar de vertaling in het trapmodel vind ik onduidelijk doordat je in mijn optiek te veel beperkingen aanbrengt. Door zoveel concepten met elkaar in verbinding te brengen, is er nauwelijks ruimte voor leerlingen die een trap niet halen. Zij kunnen eigenlijk niet aan de volgende beginnen. De koppeling van de referentieniveaus Nederlands heb je al aangepast, maar die zou je anders moeten weergegeven. Nu lijkt het alsof ze per definitie bij een onderdeel horen, terwijl dat niet het geval is. Omdat we hier al over gesproken hebben en ik zeker weet dat je daar een oplossing voor vindt, heb ik een 2 gegeven.
  10. Je beschrijft een heldere ontwikkeling om tot je doelbepaling te komen. De complexiteit van je doelbepaling heb je gereduceerd n.a.v. de feedback van het ontwerpteam. De experts geven echter aan dat het model nog steeds te complex is waardoor inconsistentie ontstaat.
  11. Je bent een geboren presentator. Je hebt een prettige stem om naar te luisteren en de boodschap wordt goed door je overgebracht. De beelden in je Pecha Kucha ondersteunen je verhaal en je structuur is helder. Je hebt redelijk veel tekst in je presentatie verwerkt, die niet altijd volledig kon worden toegelicht vanwege de tijdsdruk. Hierdoor geen 3, maar wel zeker een voldoende.
  12. Je vertelt een helder verhaal, mooie metaforen met de knikkers. Je denkwijze is zichtbaar.Kan je blog niet beoordelen in deze pitch, maar kan wel concluderen dat je leerpunten benoemt.
  13. Je gaat zeer duidelijk van eerste idee naar huidige doelbepaling n.a.v. feedback. Je geeft een goed beeld van de verworven inzichten. Je hebt goed contact op school, veel overleg.
  14. Je blog is erg up-to-date en het geeft me een duidelijk beeld van hoe jouw leerproces er gedurende dit LA uitziet.
    Deze feedback kan ik weer goed gebruiken om mijn trapmodel te verbeteren. Zeker de feedback van de expert en feedback van mijn teamlid zet mij op scherp als het gaat om de complexiteit van mijn model. Ik ga daarom kijken naar de onderkant van mijn model en deze verwijderen. Ook ga ik het deel taal vrijer maken zodat docenten meer vrijheid krijgen in de keuzes in het trapmodel. Ook ga ik de Taxonomie van Bloom updaten. Ik blijf hier veel opmerkingen over krijgen omdat men weet dat er een nieuwer model is. Ik vind deze persoonlijk niet goed passen bij mijn manier van onderwijs, maar ik begrijp dat het niet om mij gaat maar om wat goed is voor iedereen. Trots even inslikken, openstaan en go. Daarnaast ga ik Nederlands niet strak, maar soepel vervlechten in het trapmodel. Op deze manier wordt het voor docenten makkelijker en mogelijk een prettigere model om mee te werken. 

    Super bedankt voor de vele feedback!!!

    donderdag 24 maart 2016

    Feedback Annemarie (Go)

    We hebben je trapmodel maandag al besproken, maar toch nog even de feedback bij elkaar. 
    • Het is je al goed gelukt om tot een overzichtelijk en behapbaar ‘model te komen, zonder dat het kracht verliest. Mooi. 
    • Bloom lijkt een passende taxonomie bij de doelen die je beoogt, gebruik je bewust de oude versie? 
    • De onderste rij, onthouden, vind ik het minst sterk in de lijst omdat deze niet specifiek is. Waarom kies je hier niet voor ‘de leerlingen herkennen de verschillende culturen in Nederland’. Bij de tweede stap moet je dan wat dieper gaan, bijv. ‘de leerlingen benoemen verschillen tussen de culturen in Nederland’. Deze bijlage helpt je denk ik https://www.utwente.nl/cit/organisatie/onderwijsorganisatie/website_examencommissie/toetsing_toetsbeleids/leerdoel/niveaubepaling_leerdoelen_Bloom.pdf
    • De feedback van de expertsessie heeft ook nog meerwaarde. Door het losweken van de rij leersituaties en de kolom syllabus Nederlands 3F creëer je meer ruimte voor de leerkracht om te spelen met deze aspecten. Bij Nederlands zou je wel onderscheid kunnen maken tussen receptieve en productieve verwerkingsvormen.
    • Voor je ontwerp nu kun je deze indeling hanteren omdat hij voor jou gevoel goed past. 

    Je krijgt dus een Go, met nog wat ontwikkelingsgerichte feedback. 



    Dit is natuurlijk geweldig nieuws. Een go en sturende feedback gericht op specifieke verbetermogelijkheden. Ik gebruik inderdaad de oude versie van Bloom. Dit is niet bewust, maar ik heb de twee modellen met elkaar vergeleken en de keuze op het "oude model". Omdat ik momenteel feedback krijg over het gebruik van het oude model, dat ik heb besloten het nieuw model van Bloom te gebruiken. Dit betekend opnieuw schuiven met mijn trapmodel. Hierbij ga ik de onderste rij voorzien van beter meetbare opdrachten. Hiervoor ga ik de link van Annemarie gebruiken als inspiratie moment. Uit de feedback van de experts komt naar voren dat er meer vrijheid voor de Nederlandse taal vervlechting moet zijn. Een idee is om niet elke laag van Bloom te verbinden met rechts een vaste keuze van de Nederlandse taal, maar met kleuren te gaan werken, waardoor de koppeling met de Nederlands taal te zien is. Ook moeten er theorieën geschaafd worden. Dit ga ik doorvoeren en oppakken!


    maandag 21 maart 2016

    Pecha kucha


    http://danielnester.com/tag/pecha-kucha/
    Zo de stress zit er goed in. Niet omdat ik zenuwachtig ben voor de presentatie. Nee dat niet, maar het is dat ik mijn verhaal nog niet heb kunnen oefenen voor een ander. Meestal heb ik een "oefenronde". Gelukkig had *team content* er geen probleem mee dat ik 6 minuten van hun tijd gebruikte. 20 dia's 20 seconden. Ik heb mijn Pecha Kucha vol met mijn eigen emoties gestopt. Waar liep ik tegen aan. High lights tonen, maar ook een beetje vals spelen door 1 dia 3 keer terug te laten komen en alleen de kaders te veranderen. Ook een klein trucje toegepast:

    1. onderin loopt een aftelklokje mee ( de ronde balletjes) is hij rood dan zit mijn tijd er bijna op voor die dia. 
    2. Meta data voor de beoordeling staan onder in de dia. 
    3. Iedereen heeft een hand-out van mijn trapmodel. Klaar om stevige feedback te krijgen. Dat moet op een top niveau zijn. (graag de lat hoge dan mijn ambitie leggen.) 
    Nieuwsgierig geworden? Download mijn Pecha Kucha dan hier!
    P.s. vanwege de afbeeldingen is hij wat traag bij het downloaden. 


    Zelf assessement

    Vandaag heb ik weer eens kunnen kijken naar de eindbeoordeling van deze periode. Het is een zelf assessment waarbij ik mijn leerproces analyseer en reflecteer op hetgeen wat ik opgeleverd heb. Om het assessment te onderbouwen moet er bewijs aangeleverd worden waaruit blijkt dat ik het gewenste niveau bereikt heb. Dit zit mij een beetje dwars. Niet het zelf assessment, maar het verbinden van bewijs aan het assessment. Na een middag divergent denken heb ik een aantal ideeën. Ik heb ze getest en er is een manier die met kop en schouders boven de andere uitsteken.

    Ik wil deze kennis niet voor mij alleen houden en realiseer dat dit een probleem is waar meerdere studenten uit mij leerjaar tegen dit probleem oplopen. Ik heb daarom het idee gedeeld en een korte instructie gegeven. Zij waren erg enthousiast en hebben mij gesimuleerd een blogje te schrijven.



    donderdag 17 maart 2016

    Trapmodel definitief/ Evaluatie matchbox


    Feedback, Feedback en nog meer feedback! Ik loop tegen de muur omhoog. Waarom staat mijn trapmodel stil? Ik denk dat het de vele en grote hoeveelheid feedback is. Volgens het team *Content* mijn ontwikkelteam, moet ik stukken schrappen om eenvoud te zien. Volgens Annemarie mogen er dubbelingen uit. Met deze informatie in mijn hoofd ga ik aan de slag en ik kleed mijn trapmodel stevig uit. Alleen de structuur, de werkelijke draagkracht van het design tonen. Het kost mij moeite om alle verworven kennis, de uren van koppelen en onderbouwen nu te gaan afbreken.

    Maar het moet, de eenvoud is de kracht en een uitnodiging voor anderen om in te haken. Maar dit ga ik niet alleen doen. Ik kijk naar het model van de evaluatie matchbox en kijk naar de tweede trap. Het opstellen van een focusgroep. Dit is helaas niet mogelijk in de korte tijd die ik nog heb, maar ik kan wel de experts benaderen los van elkaar en de feedback van hun bij elkaar gebruiken om een betere trapmodel te krijgen. Ook de klas kan ik vragen. Het voordeel van de focusgroep is dat het een groot deel van het evaluatiebord behandeld.
    Met dit vereenvoudigde model, wat naar mij idee te naakt is loop ik onder mijn armen naar de docent Nederlandse taal. Ik leg het hem voor en geef enkel een korte uitleg wat er voor hem ligt. Hij raakt enthousiast en begint mee te denken. In plaats van taal technische punten aan te kaarten gaat hij mee in het denkproces, wordt blij en geeft direct aan, ja maar dat gaat mij niet lukken met de tijd die ik heb. Er van uitgaande dat dit model al gaat draaien. Ik stel hem gerust, maar zijn enthousiasme prikkelt mij. Is dit model dan zo eenvoudig van weergave dat iemand, die het nog nooit eerder heeft gezien snapt? Ik loop met deze gedachten in mijn hoofd de kamer van de directeur binnen. Roel Akkerman, onze directeur houdt mij scherp, heeft verstand van het onderwijs en is heeft veel expertise. Ik presenteer hem mijn model en er valt een korte stilte. "groot afdrukken en op de muur hangen", zijn de eerste woorden die hij na de stilte noemt. Hij doorziet het model direct, heeft nog wat vragen en adviseert om de 4 dimensies van burgerschap er bij te benoemen. Wouw, dat geeft mij een boel energie. Hij vraagt ook wat ik er mee ga doen, want hij heeft iemand over de vloer die voor hem iets gaat ontwikkelen voor burgerschap......

    Enthousiast als ik ben, loop ik ook nog even bij mijn teamleider binnen. Bij geeft aan uit te kijken naar het herontwerp, een uitgewerkte opdracht die direct inzetbaar is voor onze organisatie. Ik geef hem aan dat ik slechts 1 opdracht ga uitwerken. Dit in verband met de tijd. Mijn teamleider wijst mij op de plannen van de directeur en met zijn informatie loop ik weer het kantoor uit.

    Het enige wat mij nog te doen staat is "go to Gemba", wat Japans is voor, ga naar de werkvloer. Met mijn model onder de arm ga ik mijn mentorklas is en presenteer mijn model. Ze hadden er direct een mening over. "Belachelijk, gaan we dat echt krijgen, nee dit is niet de afspraak", een totaal onverwachte reactie, maar goed. Even wachten tot ze bedaard waren. "Meester, krijgen we echt maatschappijleer?". Ik moet mijn lachen bedwingen, want dit had ik niet verwacht. Na 20 minuten discussie was de klas er mee eens dat dit een goed model was en dat zij de vervlechting met Nederlands en burgerschap wel zien zitten. Doen we 2 dingen in 1 keer. Lekker effectief.

    Alle feedback is binnen, en de laatste loodjes zijn geweest. Hierbij mijn definitieve herontwerp.

    dinsdag 15 maart 2016

    Evaluatie Matchbox

    De Evaluatie matchbox. Enige dagen geleden maakte wij kennis met deze matchbox. Een manier om je ontwerpproces te evalueren. Ik snap dat dit een goede tool is en dat het moet komen tot een verbetering van onder andere mijn trapmodel, maar jemig wanneer moet ik dit gaan doen? 2 Fte minder, 2 Fte op inwerkbasis en een inloop van 0.6 Fte. Daarnaast het ontwikkelen van Symbol. Nu het projectleiderschap erbij en het ontwikkelen van het curriculum van TAE. Ook de ouderavond niet vergeten en de plaatsingsbijeenkomsten, meeloopdagen, intake plus verwerking en oh ja les geven. Pff ik zie echt niet in hoe ik het moet gaan doen. Ik krijg bijna geen lucht bij het idee dat ik dit met mijn collega's en studenten moet gaan doornemen. Op mijn rooster zijn veel grote gaten te vinden, maar die geven alleen aan dat daar juist de werkdruk het hoogste is. Bah wat een baal periode, ik ga met stress naar huis, met stress aan het werk en nu zorgen over hoe ik dit in goed banen ga leiden of is het nu lijden?

    Met dit gevoel ga ik naar mijn collega. Ik leg hem uit waar ik mee zit en hij luistert aandachtig. Hij zegt niets, vraagt een beetje door en is stil.

    "Kop op kerel, zonder wrijving geen glans". Kiezen op elkaar en doorgaan. Stress komt straks wel, nu knallen. Ik wordt pissig, hij heeft gelijk! Nee zeggen tegen onzin, nee tegen dingen die niet moeten, plan zaken later in en geef grenzen bij anderen aan. Nu eerst dit en gaan.



    zaterdag 12 maart 2016

    Positieve verschuiving (gevolg van scaffolding?)



    Vandaag kijk ik terug op een hele vruchtbare week. Nou ja grotendeels dan. Maandag, dinsdag en
    woensdag had de griep mijn in de greep, maar donderdag was deze grotendeels verdwenen. Het recept van grootmoeder had goed geholpen. Het was de donderdag en vrijdag die in het teken stonden van grote veranderingen. In zal in deze blog kort proberen toe te lichten wat er zo bijzonder was.



    Donderdag hebben wij een vergadering gehad. Zoals in een eerder blog besproken was ik bang dat deze bijeenkomsten de ontwikkelingen voor de opleiding in de weg zouden staan. Maar niets is minder waar. Sinds de start bij de MLI ben ik samen met mijn collega's bezig om ons TAE curriculum te verbeteren en dit gaat steeds sneller en beter. Collega's raken geënthousiasmeerd, denken divergent in plaats van binnen eigen kennisgebieden. Er lijkt een start gemaakt te zijn met een "wedstrijd" waarbij er steeds meer spelers op het veld komen die van elkaar willen leren. Ook het publiek (MT) raakt enthousiast, geeft de leiding uit handen en laat ons experimenteren.

    Wat is er zoal bij ons veranderd:

    • wij werken met scrum in het TAE team
    • TAE studenten werken met Scrum 
    • Vergaderingen zijn teamoverleggen, wij bij focus ligt op doen en denken
    • Er worden experimenten opgezet, zoals klasoverstijgend leren, buddy onderwijs en integrale lessen. 
    • Er wordt gezocht naar nieuwe projecten i.p.v. blijven hangen in vaste patronen. 
    Via een poster op de koffie automaat en mijn enquette wordt er ook gekeken naar de 21 eeuwse vaardigheden. Ook directeur was aan het zoeken en kwam met de opmerking dat hij wetenschappelijke artikelen had waarbij 21 eeuwse vaardigheden onderuit gehaald werden.

    donderdag 10 maart 2016

    Promo film

    OCW, daar gaat de telefoon weer. OCW staat in het scherm. He hallo, wil je mee werken aan een promofilm? Natuurlijk, uiteindelijk werd het een leuk interview met een korte weergave in de profilm.


    woensdag 9 maart 2016

    Eerste aanzet trapmodel

    Na vele stukken literatuur gelezen te hebben en uren schuiven, toon ik met trots mijn eerste aanzet voor het trapmodel. Nog 5 velden (de zwarte velden) en dan ben ik klaar voor feedback.



    dinsdag 8 maart 2016

    Ministerie van OCW (deel 2)

    Het is tijd om naar huis te gaan. De vergadering is net voorbij en net als gisteren heeft de griep ook vandaag een stevig grip op mijn lichaam. Ik loop naar de fietskelder en net voordat ik op wil stappen gaat mijn telefoon. Normaal neem ik op, maar ik twijfel toch even. Toch maar even opnemen, misschien is het belangrijk. Een reclamebureau, ik val even stil en denk "vast verkeerd verbonden". Maar nee ze wisten mijn naam en al snel kwam er een link naar het interview voor het blad van OCW en de lerarenbeurs. Ze hadden mijn artikel gelezen en zouden graag een quote van mij gebruiken. Natuurlijk geen probleem, oké maar ze willen het ook graag wegzetten met een foto van mij. Das even andere koek, maar goed leuk en wel apart. Ik ben benieuwd!



    O en of ik naar Den Haag wil komen op woensdag, voor de aftrap van de lerarenbeurs. Geopend door de minister. uhhh. tja uhhh. daar moet ik even over nadenken.

    maandag 7 maart 2016

    Doelbepaling (klaar voor feedback)

    Naar aanleiding van "Doelbepaling (aanzet 1)" ga ik dieper in op de doelbepaling aan de hand van dezelfde trapvragen. De woordenwaterval uit de eerste aanzet ga ik indikken en concrete strepen zetten onder de doelbepaling.

    Voor het diploma is het een eis dat studenten werken aan loopbaan en burgerschap. Uit een enquête blijkt dat collega's wel werken met loopbaan maar ook behandelen zij burgerschap. Dit doen zijn volgens het boekje "Burgerschap" die door Summa bijgewerkt is in 2013. Het boekje wordt door de docent meegegeven als huiswerk en moet als bewijslast ingeleverd worden bij de loopbaanbegeleider. Als de student de vragen heeft gemaakt is het voldoende. De directeur wil dat er meer aandacht is voor burgerschap en is van mening dat burgerschap niet uit een boekje komt maar "leeft" in de klas. Ook de teamleider geeft aan dat er een duidelijke invulling moet komen voor burgerschap.



    De dimensie van burgerschap zijn:
    • De politiek-juridische dimensie.
    • De economische dimensie.
    • De sociaal-maatschappelijke dimensie.
    • Vitaal burgerschap.
    A: Bepalen van kerndoel "Sociaal-maatschappelijke dimensie". 
    De student is in staat om:

    B: Bepalen van vervlechting van kerndoel.
    Bij het uitwerken van het kerndoel is er een vervlechting van Nederlands op 3 F niveau. Hierbij wordt stil gestaan bij "luisteren, spreken, lezen, gesprek voeren, schrijven en evalueren. Daarnaast wordt de taxonomie gebruikt met als voorkeur de taxonomie van Bloom. Er wordt een dementie van de burgerschap uitgewerkt.

    C: Bepalen van aard begeleiding
    De studenten zullen in het begin verteld worden wat er van hun verwacht worden. De zullen hierbij de "trapmodel beoordeling" ontvangen en aan de hand hiervan gewezen worden op de lijn van steeds zelfstandiger werken. De opdrachten zullen elkaar opvolgen en gericht zijn op steeds meer zelfstandiger werken teneinde geheel zelfstandig te kunnen werken. Om dit te bereiken zullen studenten eerst werken volgens volledige regulering, waarna er in de volgende burgerschapscompetentie steeds minder regulering krijgen met als doel volledig zelfstandig te kunnen werken.

    D: Bepalen van aard leeromgeving
    In tegenstelling tot de inzet van eerdere methodes, zal deze opdracht uitgevoerd worden op school. Mogelijk na het een inleiding door middel van een film, spreker of artikel. De activiteit is een groepsgebonden activiteit, waarbij studenten in het samenzijn zowel zelfstandig als groepsgewijs werken aan de opdracht.






    Mogelijke website

    Middag blokken

    Mijn ogen schieten van links naar rechts. De focus is er wel, maar mijn studie ontwijkend gedrag ook. Sms'jes van school, appjes van de studenten, de mailbox vol. Ik zak langzaam weg in de bulk aan afleiding, mijn focus is even weg. Waar moet ik naar toe? Wat wil ik doen? Goed dan even de focus erbij om divergent te denken en te doen. Focus op vrij denken en dan pas convergent werken. Maar goed er is dus wel wetenschappelijke literatuur over burgerschap te vinden, maar het is goed en vooral diep graven. Of kan ik het nog niet goed genoeg, dat graven naar informatie.... Ik weet nu in ieder geval hoe ik de volgende keer beter kan doen. Blokken in de bibliotheek en de muziek aan om alles af te sluiten. Telefoon weg, even geen multitasking (als dit bestaat) en focus of verwijzingen, overleg met het team, directie en de mensen in de bibliotheek. Spreek je netwerk AAN. Tjonge jonge jonge dat had ik moeten weten, ik ben daar echt een slak in, maar het werkt dus doe het dan ook!!
    Zo mijzelf even genoeg op de noten gegeven. Maar ik merk dat ik deze LA mijzelf blijf tegen komen. Al is het maar een beetje studie afwachtend gedrag. Dat is moeilijk om te accepteren, maar het is wel waar ik aan mag blijven werken.

    Ik denk nu terug aan de eerste woorden tijdens de presentatie van dit LA, "het is zwemmen". Ja dat is zo, het voelde als zwemmen, met een loodgordel om tegen de stroming in, maar het einde is inzicht. Er vallen steeds meer loodblokjes van de gordel en volgens mij is de kreet "de laatste loodjes wegen het zwaarst" nu op mij niet van toepassing. Ze worden steeds lichter naarmate ik steeds beter begrijp waar ik nu eigenlijk naar toe ga en wat er aan mij anders moet. Juist, nu dat laatste stukje zwemmen nog. Hoop alleen dat er hier geen haaien zijn.......

    Curriculum analyse (Feedback Annemarie)

    Het is net iets na 12.00 en ik lees de mail van Fontys door. Daar verschijnt ineens het goed nieuws van Annemarie. Een voldoende voor mijn curriculum analyse en de aansluiting bij de feedback van Sabine. 

    Het doet mij goed om te lezen dat er woorden in staan als: helder, duidelijk, overzichtelijk en actief betrokken. Het is een pluimpje die ik mijzelf opspeld, want ik moet heel eerlijk zijn, het heeft mij veel tijd en energie gekost om voor mijzelf in kaart te krijgen hoe ons curriculum eigenlijk in elkaar zit en waar er ontwikkelkansen liggen. Maar dit pluimpje is niet alleen voor mij! Mijn speciale dank gaat uit naar Roel Burger, die mij altijd scherp houdt en met mij de materie induikt en beren op de weg voor mij wegjaagt. Ook een speciale dank aan team * Content * voor de vele manier van feedback en kritische vragen en leuke anekdotes.

    Ook een speciale dank voor mijn teamleider die mij de kans heeft gegeven het curriculum van onze school te herzien en open staat voor mijn visie en veranderingen die dit met zich meebrengt.
    Ook wil de docenten van Summa Automotive bedanken voor het invullen van Survey's en gesprekken die ik met ze gehad heb.

    Nou genoeg getypt, terug naar de MLI studio en door met doelbepaling en trapmodellen.

    zondag 6 maart 2016

    Survey or no survey?

    Klik hier voor een het grote model
    Wat speelt er bij ons op school en wat niet? Waar lopen we tegen aan en wat doen we goed?
    Het zijn vragen die door mijn hoofd gaan! Heb ik een scherpe kijk op wat er speelt, of heb ik te maken met een comfort bias? Om dit helder te krijgen, heb ik een survey uitgezet. Opvallend is de snelheid van de reacties. Na een dag heb ik bijna alle respons terug.
    Na het lezen van de survey val ik helaas door de mand. Ik denk dat ik last heb van een comfort bias, mijn verwachting komt niet overeen met de uitkomst van de survey.... Of toch?

    Naar aanleiding van de vraagstelling neemt een collega van mijn contact op via de mail. Hij geeft aan de vragen te begrijpen, maar dat ze open staan voor interpretatie en dat de docenten naar alle waarschijnlijkheid sociaal gewenste antwoorden zullen geven. Dit is natuurlijk goed om te lezen en met deze informatie loop ik een aantal collega's af en bezoek ik het management. De resultaten van de survey strak onder de arm gespannen. Het geeft na een aantal gesprekken al een hele andere blik op de survey. Management kijkt er ander tegen aan dan de medewerkers en de medewerkers hebben op  hun beurt weer sociaal gewenster antwoorden gegeven.... tenminste dat geven de meeste collega's aan, omdat zijn zich niet herkennen in de uitslag van de survey.

    Goed de survey kan dus de prullenbak in, maar elk nadeel heb een voordeel!
    De discussie over ons onderwijs is gestart!


    Ideeën instructional design

    Ik ben aan het "grasduinen" zoals mijn vader dat altijd noemde. Mijn ogen glijden over de instructional designs die geplaatst moesten zijn op de blog van Fontys. Het aantal reacties die gegeven moesten worden op de blog "uitdagend ontwerpen" valt tegen, maar ik mis ook ons eigen model en deze stond er vorige week nog op. Goed....

    Ik sta stil bij het ontwerp van LA2MM. Zij tonen hier een model van Plan, do, check en Act gecombineerd met Scaffolding. Dit iteratieve model moet volgens hun inzetbaar zijn nadat er vastgesteld is wat het kennisniveau is van de student zodat er gericht geschoold kan worden en 3 classificaties. Op zich een duidelijk en helder idee. Ik herken alleen het scaffolding deel niet goed terug in het geheel. Het iteratieve deel herken ik en kan dit mogelijk inzetten bij mijn deel.


    vrijdag 4 maart 2016

    Middag curriculum stormen

    Elke donderdag middag komt het team TAE bijeen om te ontwikkelen. Vier weken gelden kwam daar verandering in. De vergaderingen van maandagmiddag van het TAE team werden terug gebracht van vier naar 1 keer per maand. In plaats daarvan wordt de vergadering verzet naar de donderdagen. In eerst instantie was ik niet zo blij mee. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik de vergaderingen mis en daardoor extra leeswerk krijg. De verplaatsing van de vergadering heeft namelijk tot gevolg dat de de ontwikkelmiddag komt te vervallen. Dit was mijn eerste " misconceptie", want wij zijn juist actiever gaan werken. De vergadering bestaat nu uit 30 minuten heel effectief overleggen, waarna wij of uiteen gaan om te werken aan afgesproken targets of een brainstormsessie hebben over het curriculum.


    Vandaag stond het curriculum centraal. Hoe gaan we de uren verdelen over het leerjaar, wanneer zijn er stages en hoe gaan we invulling geven aan projecten?  Er is hierbij een overeenstemming gevonden met teamleider, leden van het team maar ook met studenten uit het tweede leerjaar. Sinds de start van de MLI worden studenten meer betrokken bij het onderwijs en luisteren ik en mijn collega's naar hun visie en wensen. De proberen we dan samen te vertalen naar beter, leukere en effectiever onderwijs. 24 maart komt de directeur luisteren naar onze ideeën en hopelijk geeft hij goedkeuring voor de ideeën van ons en de studenten.

    donderdag 3 maart 2016

    Poster

    OCW heeft net gebeld en de fotograaf is langs geweest. Resultaat een poster.

    dinsdag 1 maart 2016

    Mijn flowmoment


    Flow, wat is Flow? Vandaag of eigenlijk gisteren kregen wij de opdracht om na te denken over wat Flow momenten zijn geweest in ons en dus ook mijn leven. Dit staat in contrast met de opdracht van gisteren, waarbij we spraken over de "trauma's" die we overgehouden hebben aan bepaalde toetsmomenten. Nu kijken we naar de andere kant van het gevoel, wat bracht je plezier? Wat geeft of gaf mij het gevoel tijd en plaats te verliezen en op te gaan in een opdracht?

    Csikszentmihaly schiet door mijn hoofd heen en ik ga graven in mijn gedachten. Er is nog meer informatie, yes hyperlinkjes, nog meer leesvoer..... Ho stop wat gebeurt hier? Was ik net niet een uur geleden gestart met de vraag wat is Flow? Hoe komt het dat de tijd sneller lijkt te gaan? En was ik niet die student waar de stempel dyslexie (lekker spel baar woord overigens) op zat en die de schurft had aan lezen? Kan iets waar je vroeger een hekel aan had een passie zijn geworden en Flow situaties geven? Oe is dat wetenschappelijk onderbouwd? Vlug Scholar.........


    Nee "OPLETTEN". Focus, wat is een flow moment voor mij? Nou er zijn momenten waarbij ik mijzelf helemaal verlies en een wordt met de activiteit. 







    Duiken, ik leef toe naar de activiteit.
    Alle voorbereiding minutieus
    voorbereiden, controle van apparatuur, luchtdruk en kwaliteit, logboek, gemoedstoestand, weersvoorspellingen, dubbelcheck digitale en analoge meetsystemen. Analyseren van eerdere duikervaring van andere duikers op de duikstek. En dan als de stroming, weer, tijdstip en gemoedstoestand allemaal goed zijn het water analyseren. Zijn er duikers, bijzondere stromingspatronen, golfslag of schuim kragen, fuiken en sluizen. Zijn er vissers en hoe vissen zij, is er watersport en waar zijn de boeien waar ze tussen moeten blijven. De focus die ik heb voordat ik het neopreen aantrek en de communicatie die nodige is om dit met mijn buddy af te stemmen zorgen voor een gevoel waarbij ik het idee heb een te zijn met mijn omgeving, buddy en mijn apparatuur.
    Het gevoel wanneer het koude water tussen de neopreen en mijn huid omhoog trekt brengt mij in een status van opperste ontspanning. Mijn ademritme daalt hoorbaar en zodra mijn hoofd onder water gaat daalt mijn hartslag. Tijd en omgeving strekken zich uit en alles lijkt langzamer te gaan. De focus gaat nu uit naar koers bepaling, in kaart brengen van herkenningspunten en meters controleren. 

    Bij het einde van de duik lijkt alles zwaarder te zijn, de focus is weg het materiaal voelt als een ballast en is mijn lichaam bezig met het verwerken van het stikstof overschot. Even dutten zegt mijn lijf. Altijd met rode wangen kijk ik terug op een dag die minuten leek te duren.  Ik zeg, duiken mijn ultieme flow generator. 




    Niveaudifferentiatie (team opdracht)

    Het ADDIE model wordt gebruikt als instructional design. De niveaudifferentiatie hebben we daaraan toegevoegd met behulp van de diagnostische cyclus van adaptief onderwijs. Dit heeft geleidt tot het content model.

    In dit model hebben we de niveaudifferentiaties gekoppeld aan het ADDIE model. 
    Divergent of convergent keuze moet je vooraf al doen, dus bij het diagnose stellen al. Bij het ontwerpen kun je differentiëren op inhoud, product en proces. Afhankelijk van de te stellen doelen. Bij de remediëring kun je nog differentiëren op intern en extern.