Pagina's

dinsdag 23 februari 2016

Doelbepaling (aanzet 1)

      A. Bepalen van kerndoelen/ leerdoelen
Het kwalificatiedossier is geschreven voor verschillende middenkader engineering opleidingen waar Technische automotive engineering onder valt.  Om deze reden is er een onderscheid in twee stroming, stroming K1 en K2. Onze opleidingen valt onder stroming K1, wat neer komt op 4 kerntaken die elke voorzien zijn van benoemde werkprocessen. Om tot een diploma te komen worden onze studenten gedurende de opleiding geschoold op deze 4 kerntaken, waarbij speciale aandacht is voor de werkprocessen. Naast deze geldende eisen voor het diploma 
worden studenten getoetst op de basisvakken;
  •   Nederlands,
  •   Engels
  •   Rekenen
  •   Loopbaan en burgerschap 
  •   Keuzeruimte
Hiervoor geldt dat student op 4 dimensies gestuurd en getoetst moeten worden.

Binnen het team TAE, maar ook buiten dit team wordt er gebruik gemaakt van bestaande lesboeken en methodes of in zelfontwikkelde materialen voor het deel Taal en Rekenen.Voor het deel Loopbaan en burgerschap is er een grote vraag naar dit deel goed weggezet kan worden. De reden hiervoor is dat er geen passend boek of methode gevonden is. De visie daarbij is ook dat iedereen een eigen loopbaan heeft en dat burgerschap bijbrengen niet uit een boek geleerd of ervaren kan worden. Op het momenteel van schrijven is er voor de engineering opleiding nog geen keuze gemaakt voor het burgerschap deel. Een uitdaging die direct kan bijdragen aan de verbetering van de opleiding.  


Acties:
  •           Analyseren bestaande lesmethodes,
  •           Overleggen met andere teams hoe zij nu omgaan met dit vak,
  •           Onderzoek hoe we het bedrijfsleven kunnen betrekken bij dit vak,
  •           Onderzoeken of we iemand uit de politiek moeten betrekken bij dit vak?
  •           Ontwikkeling van beoordelingsmethode via trappenmode
Welke vakken kunnen vervlochten worden met burgerschap of welke vakken kunnen bij burgerschap betrokken worden?Afstemmen van visie en uniform uitdragen naar alle teams. Dit vraagt om een plenaire training waarbij alle betrokken docenten aanwezig zijn. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zal de training gericht moeten zijn op train de trainer skills.

B. Bepalen van Vervlechting Kerndoelen/Leerdoelen (mate van integratie)-          Studieloopbaan begeleiding. (sociaal- en maatschappelijke dimensie en vitaal burgerschap)
-          Bedrijfskunde (economische dimensie)
-          Gasttrainingen LEFnet (economische dimensie)
-          Rekenen (economische dimensie)

Politieke dimensie kan niet ondergebracht worden bij een vak. Ik ga onderzoeken hoe het via gastlezingen verbonden kan worden en vervlochten kan worden met het vak engineer waarbij studenten een aantal raakvlakken zouden kunnen hebben met de politiek of vaardigheden uit de politiek. Hierbij valt te denken aan debatteren of mening onderbouwen.

 

C. Bepalen van aard begeleiding
Afstemmen van visie en uniform uitdragen naar alle teams. Dit vraagt om een plenaire training waarbij alle betrokken docenten aanwezig zijn. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zal de training gericht moeten zijn op train de trainer skills.

D. Bepalen van aard leeromgeving

Momenteel vinden de lessen plaats in afgesloten ruimtes, waarbij klassen gescheiden worden door muren en glazen wanden. De visie is de laatste maanden binnen het team aan het veranderen naar aanleiding van deze LA. Studenten kunnen niet gebruik maken van elkaars kennis, netwerk en skills. Terwijl docenten gebukt gaan onder een steeds verder stijgende werkdruk. De absentie van just in time expertise heeft het team doen besluiten de lokalen anders te gaan indelen. Dit betekend dat er in de maanden maart tot mei, de lokaal indelingen gaan veranderen, alle “test labs” in een ruimte komen, die alleen bedoelt is voor het engineeringsteam. Ook verhuur van deze ruimtes moet uitgesloten zijn. 
Het opnieuw inrichten van de ruimtes zal vervolgens opgevolgd worden door dubbelde bezetting van docent studenten uit het eerste, tweede en derde leerjaar. Dit op basis van de ervaring die opgedaan zijn bij de bezoeken aan de innovatieve scholen.Dit moet vervolgens de ruimte tot debat momenten leiden, waarbij studenten elkaar visie delen, leren onderbouwen of verdedigen.  Het team zal daarbij nog moeten kijken naar (brede curriculum ontwikkeling) :
  •           Is het idee haalbaar
  •           Is het haalbaar om lokalen te claimen en uit te sluiten van de verhuur in de avondklassen? 
  •           Moeten we als team onderzoeken of en hoe wij kunnen komen tot de titel “innovatieve school”.
  •           Hoe kunnen we vakken meer met elkaar integreren?
  •           Kunnen we meer gaan werken met projectonderwijs? 



 

Innovatief schoolbezoek: Fonkeling te Berghem

Het is 08.00 vandaag sta ik niet naast mijn fiets, maar stap ik in de Pruis van Summa College. Wat een luxe, warme kachel en een dak boven mijn hoofd. Dit alles komt goed van pas, want de regen is onvermoeibaar en baant zich een weg over het voorruit. De weg op en file, zover mijn oog kan zien. En dat is niet ver want voor mijn rijdt een truck en later blijkt dat ik hier een half uur mag achter blijven rijden. Uiteindelijk verdampt de file en kan ik mijn weg banen naar Berghem. Precies op tijd kom ik aan bij de Fonkeling tweede stroming en staat David al klaar om ons op te halen bij de voordeur.


Direct bij binnenkomst is het duidelijk dat deze school anders is dan andere basisscholen die ik ken. Ik word ontvangen in open ruimte die direct onderdeel uitmaakt van het "lokaal". Vrolijke kleuren en muren vol van werkstukken waar kinderen trots op zijn en terecht, prachtige tekeningen veelal gericht op thema's. Er lopen veel kinderen rond en al snel word mij duidelijk dat de kinderen overal kunnen leren. Op de grond liggen kussens en kinderen liggen hier lekker op te lezen of te kleuren. Het is voor mij een ongekend gevoel, zoveel kinderen bijeen en zoveel rust. Heel de etage wordt gebruikt voor het onderwijs. Het schoolgebouw kent maar een aantal gesloten leslokalen en de rest is open. Ik sta verbaast dat dit werkt en laat mij tijdens de presentatie van de school uitleggen wat hun visie is.

Mijn volle pen is aan het einde van de presentatie bijna leeg. Wat een top visie en wat zijn er een boel bergen verzet om tot deze vernieuwende manier van onderwijs te komen. In een notendop komt het op neer dat de prikkel die kinderen hebben om te leren hier wordt gestimuleerd door samen met een coach naar het eigen onderwijs van het kind te kijken.

Bij het opstarten van de lessen blijven de ouders 15 minuten bij hun kinderen zitten en gaan ze samen werken, kleuren of iets lezen. Daarna starten de kinderen de les samen in hun groep op en vertellen ze wat ze meegemaakt hebben of zingen ze een lied als er iemand jarig is. Daarna worden er plannen gemaakt voor het middag deel wat gericht is op een soort keuzeruimte. Daarna gaan de kinderen naar een van de vier themahoeken en wisselen ze elke dertig minuten van themahoek. Elke themahoek heeft een eigen kleur en eigen indeling. kinderen die verder zijn in het leerproces kunnen na een korte opstart met vervolg opdrachten werken en de kinderen die hulp nodig hebben blijven bij de docent.

Het valt mij op dat er voornamelijke jonge en energieke docenten werken die rust en overzicht uitstralen. De kinderen lopen rustig van en naar hun werkstukken en ladekast en werken op een zeer hoog zelfstandig niveau. Terwijl wij tijdens de rondleiding uitleg krijgen over een formulier, komt een van de kinderen naar ons toe en corrigeert een fout in de uitleg die we krijgen, om vervolgens weer verder te werken aan haar opdracht.

Ik krijg een boel positieve energie als die deze kinderen zo zelfstandig zie werken. Er wordt met elkaar gecommuniceerd over behaalde resultaten en een "Yes" als ze via Skoolar een hoge score behalen voor een opdracht. Wat mij bij blijft en meeneem is:

  • Intake met ouders om uitleg te geven hoe de school werkt  
  • Coach voor elk kind 
  • Portfolio is een overzicht van producten en niet cijfers
  • Ouders blijven 15 minuten voor een opstart van de dag
  • Kinderen maken afspraken over wat en hoe ze gaan leren 
  • Overal wordt geleerd, het kind bepaald zelf hoe ze dit wil doen (kussen, stoel, hoogslaper)
  • Elk half uur wisselen de kinderen van thema de docent blijft bij het thema
  • Studenten staan zelf centraal in het onderwijs
  • Uitdaging voor hoogbegaafde of hoogbegaafd geteste kinderen 

maandag 22 februari 2016

Innovatief schoolbezoek: De Haren


Na de zeer interessant en leerzaam bezoek aan de Fonkelin De Haren de school waar Hein werkt. Na een rit van 20 minuten mag ik de snelweg verlaten en niet lang daarna rijdt ik door een woonwijk en duikt een grote parkeerplaats voor mij op. Recht voor mij een Aldi en wat kleine winkels.Verder een rustig ogende woonwijk, maar geen school of toch. Verscholen tussen de woningen staat een groot schoolgebouw dat opgaat in het geheel. Rustige kleuren laten het gebouw opgaan in groen, water en de woonwijk. Bij binnenkomst weet ik niet goed wat er mij staat de wachten. Ook bij binnenkomst oogt het gebouw niet als school, maar meer een soort uit de kluiten gewassen buurthuis, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.
Rust, ruimte en hoge deuren brengen mij naar een trap naar de eerste etage. Een zee van licht komt bij tegen moeten en al snel begeven wij ons in het hart van de school. Beneden ons is een kinderdag opvang en op de eerste etage de school. Klein ogende leslokalen waarin tot het kleinste detail aandacht is voor het kind en de ontplooiing en uitdaging van de kinderen. Speelse architectuur geeft de mogelijk om van bovenaf de studenten te kunnen volgen of op de brede schooltrap met de kinderen naar een optreden de kijken. Zelfs het dak wordt gebruikt en zijn er moestuintjes die door de kinderen worden onderhouden.

Na een uitleg van Hein, wordt mij duidelijk welke uitdagingen deze school heeft en hoe zij hier mee omgaan en het hele gebouw wordt gebuikt om dit te bereiken. De kinderen worden uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan. Een voorbeeld hiervan is een film project waarbij de kinderen zelf film maken van een onderwerp wat ze voor school/opdracht uitwerken en uitzoeken.

  

zaterdag 20 februari 2016

Feedback curriculum analyse

Vol spanning open ik het document wat voorzien is van feedback door mijn studiegenoot Sabine. A, B en C een "buitenstaander'. Vragen die door mij heen gaan zijn niet zelden dan anders. Wat vindt iemand anders er van, is het duidelijk geweest en vooral is het goed onderbouwd. Het vele uren zoeken en grasduinen in de documenten van school, team en studenten komen nu samen in de beoordeling van curriculum deel.


Na het openen van het peer-feedback formulier word ik visueel geprikkeld met gele accenten en allen rondom punt 2 en een eentje om punt 2 en 3. Verrassend aardige woorden die positief zijn over mijn curriculum analyse. Er is ook ruimte voor verbetering. Zo is er weinig/ tot geen onderbouwing bij mijn discrepanties en kan ik op sommig plekken een betere verbinding maken in mijn tabel curriculum A. Ik ga samen met mijn TAE team kijken naar een betere verbinding van de curriculum tabel. Ik ben momenteel druk bezig met het samenstellen van mijn conceptmap en ik metd dat ik hier een aantal van deze verbindingen al aan het verbeteren ben. Het lastige voor de onderbouwing is dat er geen harde papieren stukken liggen onder de bewering. Ik ga daarom een survey uitzetten, maar ik moeten even goed letten op mijn vraagstelling. Ik wil niet suggestief zijn, maar komen tot bewijs van de discrepanties.

Sabine, heel erg bedankt voor je feedback! thx

donderdag 18 februari 2016

Ministerie van OCW

Ik sta op het punt om naar de les te gaan. Mijn telefoon gaat af, maar ik laat hem overgaan naar voicemail. Nu even niet, vlug de les is met in mijn achterhoofd het voicemail bericht. Na de les toch even luisteren. Iemand van het ministerie van OCW met een vraag. Ze verwijst mij naar een mail die ik zal ontvangen en inderdaad er zit een mail van OCW in mijn mailbox.

Een deftige mail, waarin ik gevraagd word of ik geïnterviewd wil worden voor het blad MiniZine. Het zal gaan over de lerarenbeurs en beter voor de klas. Morgenochtend is het interview en de fotograaf komt ook langs.

Ik vind het maar spannend......

woensdag 17 februari 2016

Idee herontwerp

Tijdens het schrijven en ontwikkelen van de curriculum analyse A, B en C wordt mij duidelijk waar er discrepanties liggen, maar er komen ook punten naar voren die wij als school in het geheel niet oppakken of goed doorontwikkeld hebben. Dit is met name zichtbaar bij het vak of eigenlijk onderwerp burgerschap.
 

Het "vak" loopbaan wordt vaak het woord burgerschap (L&B) geplaatst. 
Hoewel op sommige punten er sprake is van een verband, beschrijven L&B
verschillenden vlakken van het in wording zijn van een bewuste burger. 

Bij Summa is er geen duidelijke opgelegde richtlijn of methode die gehanteerd wordt. Wel is er de ambitie om over scholen meer en gezamenlijk op te trekken op de het gebied van basis- en loopbaanleerlijn. 

Bij het Summa Automotive wordt er voor L&B gewerkt met een boekje die studenten verwijst naar websites en gericht is op lezen van tekst en vinden van antwoorden. Dit in tegenstelling tot wat er bedoelt is voor het "vak.

In mijn studietijd heb ik gewerkt als groenteboer en ik werd mij bewust van de seizoensgroenten en de kosten die stegen als een product net in het seizoen was. Het aanbieden van producten op het moment dat de markt het graag wil en het dalen van de vraag als er naar een aantal weken van overvloed is een bekend fenomeen. Ik denk dat dit ook kan zelden voor de opdrachten voor burgerschap en ik ga daarom mijn herontwerp richten op het aanbieden van opdrachten die bij het "seizoen" passen. 


Hieronder een aantal ruwe ideeën.
  • Lente: Economische dimensie (de belasting papieren moeten in maart ingevuld worden.) 
  • Zomer: Vitaal burgerschap (naar buiten en sporten) 
  • Herfst: Politieke dimensie (Krant in de klas, debatteren over wat er anders kan) 

  • Winter: Sociaal en maatschappelijk (Het is glad buiten, ouderen hebben het moeilijk, vrijwilligers werk en bijdragen aan het glazen huis) 

donderdag 4 februari 2016

Eureka moment

Al uren zit ik te staren naar curriculum analyse A en B. Wat moet ik nog lezen, wat is er nog meer te vinden? Heb ik iets over het hoofd gezien, verkeerd gelezen, of ben ik niet volledig geweest?

Lezen, zoeken, opnieuw lezen. Een warme gloed stijgt naar mijn hoofd terwijl koude vingers de muis laat schuren over de ruwe tafel in het hotel. Ik kijk naar de klok het is 21.00. Ik zoek naar een verband. Iets wat mijn collega's, management, curriculum, studenten verbindt in een opdracht, iets vernieuwends.

Achter mij speelt mijn Ipad een geluidje af, is sla hem open met in mijn hoofd tig van vragen. Het is een mail en in het kleine scherm staat alleen de naam van de afzender en de titel van de mail. Ik sta stil, en blijf staren naar die drie woorden. De titel van het mailtje, dat is het dat is de factor wat alles bindt. Het overkoepelende, de rode draad door het verhaal, het antwoord op een zoektocht van uren lezen, praten, zoeken en turen naar het scherm.

Yes!

maandag 1 februari 2016

Onderweg naar nieuwe Kennis

Het is 5.00 en de wekker is gegaan. Na een drukke en lange dag op de Fontys MLI, voelt dit vroege wekmoment een beetje ruw. Het is vandaag vroeg opstaan voor mij en nog een aantal mensen uit Nederland, omdat er vandaag een belangrijke trainingsweek is in Enschede. Symbol BV heeft een aantal scholen benaderd om samen met hun een lesboek te schrijven voor het MBO 4 niveau. Het boek is speciaal geschreven voor MBO automotive engineering en gaat over de manier waarop autoproductiebedrijven hun productieproces hebben ingericht. Dit sluit goed aan bij de vakken die ik verzorg aan de doelgroep waarvoor dit boek bedoelt is.

Het boek is geheel geschreven aan de hand van Bloomlevels en leidt op tot een specifieke kennis en vaardigheid die nodig is bij OEM bedrijven. Het gaat vandaag een spannende dag worden, want vandaag zie ik voor het eerst datgene waar we nu al een 7 maanden aan werken, de eerste druk van het lesboek en eerste druk van het werkboek.