A. Bepalen van kerndoelen/ leerdoelen
Het kwalificatiedossier is geschreven voor verschillende middenkader engineering opleidingen waar Technische automotive engineering onder valt. Om deze reden is er een onderscheid in twee stroming, stroming K1 en K2. Onze opleidingen valt onder stroming K1, wat neer komt op 4 kerntaken die elke voorzien zijn van benoemde werkprocessen. Om tot een diploma te komen worden onze studenten gedurende de opleiding geschoold op deze 4 kerntaken, waarbij speciale aandacht is voor de werkprocessen. Naast deze geldende eisen voor het diploma worden studenten getoetst op de basisvakken;
Hiervoor geldt dat student op 4 dimensies gestuurd en getoetst moeten worden. Het kwalificatiedossier is geschreven voor verschillende middenkader engineering opleidingen waar Technische automotive engineering onder valt. Om deze reden is er een onderscheid in twee stroming, stroming K1 en K2. Onze opleidingen valt onder stroming K1, wat neer komt op 4 kerntaken die elke voorzien zijn van benoemde werkprocessen. Om tot een diploma te komen worden onze studenten gedurende de opleiding geschoold op deze 4 kerntaken, waarbij speciale aandacht is voor de werkprocessen. Naast deze geldende eisen voor het diploma worden studenten getoetst op de basisvakken;
Binnen het team TAE, maar ook buiten dit team wordt er gebruik gemaakt van bestaande lesboeken en methodes of in zelfontwikkelde materialen voor het deel Taal en Rekenen.Voor het deel Loopbaan en burgerschap is er een grote vraag naar dit deel goed weggezet kan worden. De reden hiervoor is dat er geen passend boek of methode gevonden is. De visie daarbij is ook dat iedereen een eigen loopbaan heeft en dat burgerschap bijbrengen niet uit een boek geleerd of ervaren kan worden. Op het momenteel van schrijven is er voor de engineering opleiding nog geen keuze gemaakt voor het burgerschap deel. Een uitdaging die direct kan bijdragen aan de verbetering van de opleiding.
Acties:
- Analyseren bestaande lesmethodes,
- Overleggen met andere teams hoe zij nu omgaan met dit vak,
- Onderzoek hoe we het bedrijfsleven kunnen betrekken bij dit vak,
- Onderzoeken of we iemand uit de politiek moeten betrekken bij dit vak?
- Ontwikkeling van beoordelingsmethode via trappenmode
B. Bepalen van Vervlechting Kerndoelen/Leerdoelen (mate van integratie)- Studieloopbaan begeleiding. (sociaal- en maatschappelijke dimensie en vitaal burgerschap)
Politieke dimensie kan niet ondergebracht worden bij een vak. Ik ga onderzoeken hoe het via gastlezingen verbonden kan worden en vervlochten kan worden met het vak engineer waarbij studenten een aantal raakvlakken zouden kunnen hebben met de politiek of vaardigheden uit de politiek. Hierbij valt te denken aan debatteren of mening onderbouwen.
C. Bepalen van aard begeleiding
Afstemmen van visie en uniform uitdragen naar alle teams. Dit vraagt om een plenaire training waarbij alle betrokken docenten aanwezig zijn. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zal de training gericht moeten zijn op train de trainer skills.
Afstemmen van visie en uniform uitdragen naar alle teams. Dit vraagt om een plenaire training waarbij alle betrokken docenten aanwezig zijn. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zal de training gericht moeten zijn op train de trainer skills.
D. Bepalen van aard leeromgeving
Momenteel vinden de lessen plaats in afgesloten ruimtes, waarbij klassen gescheiden worden door muren en glazen wanden. De visie is de laatste maanden binnen het team aan het veranderen naar aanleiding van deze LA. Studenten kunnen niet gebruik maken van elkaars kennis, netwerk en skills. Terwijl docenten gebukt gaan onder een steeds verder stijgende werkdruk. De absentie van just in time expertise heeft het team doen besluiten de lokalen anders te gaan indelen. Dit betekend dat er in de maanden maart tot mei, de lokaal indelingen gaan veranderen, alle “test labs” in een ruimte komen, die alleen bedoelt is voor het engineeringsteam. Ook verhuur van deze ruimtes moet uitgesloten zijn. Het opnieuw inrichten van de ruimtes zal vervolgens opgevolgd worden door dubbelde bezetting van docent studenten uit het eerste, tweede en derde leerjaar. Dit op basis van de ervaring die opgedaan zijn bij de bezoeken aan de innovatieve scholen.Dit moet vervolgens de ruimte tot debat momenten leiden, waarbij studenten elkaar visie delen, leren onderbouwen of verdedigen. Het team zal daarbij nog moeten kijken naar (brede curriculum ontwikkeling) :
- Is het idee haalbaar
- Is het haalbaar om lokalen te claimen en uit te sluiten van de verhuur in de avondklassen?
- Moeten we als team onderzoeken of en hoe wij kunnen komen tot de titel “innovatieve school”.
- Hoe kunnen we vakken meer met elkaar integreren?
- Kunnen we meer gaan werken met projectonderwijs?